Путин: Газът може да намалее още, вината е на Европа


Путин: Газът може да намалее още, вината е на Европа
Снимка: Kremlin.ru

25050

Потокът на руски газ към европейски клиенти е намалял по вина на самия Запад, заяви руският президент Владимир Путин, предупреждавайки, че доставките може да продължат да се свиват. Путин за санкциите: Европа се самоубива, Русия печели от това

Изявлението на Путин засили още повече напрежението върху ЕС, който се опасява, че Русия може да спре газовите доставки, за да провокира икономически и политически хаос в Европа през зимата, отбелязва Associated Press. Русия готви пълно спиране на газа за Европа

Държавният глава каза пред руски медии в Техеран, където разговаря с лидерите на Иран и Турция, че количествата газ, транспортирани по газопровода "Северен поток 1" до Германия, ще продължат да спадат – от 60 милиона до 30 милиона кубични метра дневно или около 1/5 от капацитета на съоръжението, ако бързо не бъде сменена ремонтираната в Канада турбина.

"Там има две работещи машини, те изпомпват 60 млн. куб. метра на ден... Ако едната не бъде върната, ще има една, която е 30 млн. куб. метра. "Газпром" има ли нещо общо с това?", заяви Путин. По думите му още една от газовите турбини трябва да бъде изпратена за поддръжка на 26 юли. Русия ще използва ремонт, за да спре изцяло газа за Германия?

"Северен поток 1" има капацитет за изпомпване на повече от 55 млрд. куб. метра годишно към Европейския съюз, който миналата година е внесъл около 140 млрд. куб. метра газ от Русия чрез тръбопроводи. Газопроводът, който в момента е спрян за планов годишен ремонт, е най-голямата връзка за доставки на руски газ за Европа, пише Reuters. "Газпром" с нов мотив да държи затворен "Северен поток 1"

"Газпром" намали доставките до едва 40% от капацитета на газопровода миналия месец, посочвайки като причина забавяне на връщането на турбина, която Siemens Energy обслужваше в Канада. След преговори с Германия канадските власти се съгласиха да върнат оборудването. "Нашият продукт, нашите правила": Газпром ограничи още доставките към Германия

Вестник "Комерсант" съобщи в понеделник, цитирайки хора, запознати със ситуацията, че Канада в крайна сметка е изпратила турбината в Германия със самолет на 17 юли след приключване на ремонта. Русия обяви при какви условия ще увеличи доставките на газ за Европа

Възраждане на "Северен поток 2"?

"Имаме още един готов маршрут – това е "Северен поток 2", който може да бъде пуснат", каза Путин, визирайки начините за решаване на енергийната криза в Европа. Санкциите започнаха: Германия спира газопровода "Северен поток 2"

Той обаче отбеляза, че в момента има "проблеми" с тази доставка. "Преди месец и половина-два в разговор с канцлера (на Германия Олаф Шолц) обсъдихме тази тема, повдигнах този въпрос, казах, че "Газпром" е резервирал капацитет, създал го е и трябва да направи нещо по въпроса, не може да виси във въздуха безкрайно дълго", каза Путин, цитиран от ТАСС. Германия обмисля национализация на своята част от "Северен поток 2"

По думите му германският канцлер е отговорил, че има по-важни въпроси. "Е, трябваше да го предупредя, че тогава ще отнемем половината от обема, предназначен за "Северен поток 2", за вътрешно потребление и преработка. А "Газпром" вече го направи, така че дори ако утре пуснем "Северен поток 2", той няма да бъде 55 милиарда кубически метра годишно, а точно половината", обясни руският лидер. Готовият "Северен поток 2": Геополитически триумф на Русия или непростима грешка на Германия?

Путин каза още, че "Газпром" не е виновен за намаляването на капацитета за транзит на газ, включително затварянето на един от маршрутите през Украйна за Европа от Киев. Той добави, че компанията е готова да изпълни задълженията си по износа на газ. Газпром: Палач или спасител на Европа от газовото бедствие?

Руският лидер също така предупреди Запада, че планът за ценови таван на руския петрол като част от санкциите срещу Москва заради инвазията в Украйна ще дестабилизира световния петролен пазар и ще доведе до скок на цените. Ембарго срещу руския петрол: Какво ще стане с цените?

"Чуваме някакви налудничави идеи за ограничаване на обемите руски петрол и лимит за цената на руския петрол. Резултатът ще бъде същият - повишаване на цените. Цените ще скочат до небето", заяви той.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Газът в Европа не е твърде скъп, за Путин е по-изгодно да не го спира

Германия обяви газова криза заради орязаните доставки от Русия

Европа е заплашена да остане без газ в разгара на зимата

МВФ предупреди за тежка рецесия в Европа при руско газово ембарго

Режим на водата: В Германия остават без топла вода заради високите цени

Кремъл: Русия е спряла газа на когото трябва

Европа трябва да е готова за икономическа война срещу Путин

Експерт: Един ден Русия ще се моли на Европа да купува газ от нея

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички