България си гарантира втечнен газ от САЩ за цели 20 години


България си гарантира втечнен газ от САЩ за цели 20 години
Снимка: iStock

20165

България си осигури доставки на американски втечнен газ за следващите две десетилетия. Това се случва след като компанията ICGB, която управлява интерконектора Гърция-България, сключи 20-годишен договор за пренос на газ с американската компания Linden Energy. България започва да внася втечнен газ

Компанията от САЩ наскоро финализира пoкупката на 50% от най-големия частен доставчик на газ в България - "Овергаз". Сделката се подготвя още от миналото лято. Овергаз на Сашо Дончев вече е американска

Междувременно Linden Energy разкри плановете си за изграждане на терминал за втечнен газ в Албания, потвърждавайки сериозните си интереси на балканския газов пазар. "Овергаз" ще доставя големи количества втечнен газ от САЩ през Албания

Българската компания е най-големият доставчик на газ за битовите потребители у нас, като притежава 2500 км газоразпределителна мрежа и има над 80 000 потребители в десетки общини.

Linden Energy показва интерес към газовата връзка с Гърция още от 2016 г., когато подписва дългосрочно споразумение за запазване на капацитет по газопровода. В началото на октомври, когато най-после започнаха редовни доставки за страната ни по интерконектора, американската компания потвърждава намерението си да доставя газ за българския пазар през следващите 20 години.

Партньорство за диверсификация

Базираната в Хюстън, Тексас, Linden Energy е основана през 2013 г. и успешно развива газови проекти в Европа и Южна Азия. Участвала е в изграждането на няколко големи газопровода.

Свободният конкурентен пазар на природен газ от години е основна стратегическа цел на "Овергаз". Компанията работи активно за диверсификация на доставките, каквато е целта и на партньора ѝ Linden Energy. "Овергаз" планира да разработва и собствено находище в България.

"Югоизточна Европа се нуждае от надеждни енергийни инвеститори и енергийни партньори не само във веригата на доставки, но също така и за крайния продукт. Тя трябва да си осигури непрекъснатост на доставките, които са на справедлива цена и които ще продължават независимо от политическите различия.", смята Марк Причард - зам.-председател на консултативния съвет на Linden и британски депутат.

Ползите от дългосрочния договор

Участието на още един търговец с дългосрочен договор намалява таксите за пренос по интерконектора и гарантира сигурност на доставките. Това е в полза и на крайните потребители в България, тъй като от 1-ви октомври близо 1/3 от вътрешното потребление на природен газ в страната се осигурява чрез доставки по газовата връзка с Гърция.

Интерконекторът е с общ капацитет от 3 млрд. куб. метра годишно, като повече от половината вече е резервиран по дългосрочни договори до 25 години. Останалият свободен капацитет се предлага на търгове на две от водещите европейски платформи – PRISMA и RBP.

През следващата седмица ICGB ще проведе търг за покупка на газ, който ще се състои на 26 октомври, в сряда преди обед на "Газов Хъб Балкан" (българската газова борса). В аукциона могат да участват търговци на природен газ, които са регистрирани на газовата борса и отговарят българското законодателство. Търгът ще спечели предложилият най-ниска цена.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Овергаз планира терминал за втечнен газ в Албания

Овергаз и Albgaz ще намалят зависимостта от руски газ на Балканите

Пожар в терминал за втечнен газ застрашава доставките за ЕС

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички