Овергаз планира терминал за втечнен газ в Албания


Овергаз планира терминал за втечнен газ в Албания
Снимка: European Commission

7369

Българският доставчик на природен газ "Овергаз" ще разшири бизнеса си в региона на Западните Балкани и смята да изгради терминал за втечнен природен газ на албанското крайбрежие, обявиха от компанията. Подробните планове относно намеренията за разширяване на "Овергаз" ще бъдат обявени скоро, каза пред SeeNews Нери Терзиева, мениджър за връзки с обществеността в компанията.

По-рано този месец по време на икономическия форум "Три Морета" американската Linden Energy подписа договор за придобиване на 50% дял в "Овергаз". Стойността на сделката не беше оповестена. Въпросният дял беше собственост на руския енергиен гигант "Газпром", преди да бъде изкупен обратно от компанията на Сашо Дончев през декември 2020 г. в сделка за 100 млн. евро. "Овергаз" дава под съд "Газпром"

"Овергаз" е идеалният партньор за разширяване от лидер на българския газов пазар до лидер в целия Балкански регион. В допълнение към нашата инвестиция, Linden ще играе активна роля в подкрепа на усилията на Овергаз за диверсификация на енергийния пазар в България чрез добавяне на други източници на природен газ, като една от възможностите е американският втечнен природен газ", каза тогава Стивън Пейн, президент на Linden Energy.

"В допълнение към това, което планираме да направим, за да помогнем на Овергаз да изгради мрежата си и да разшири клиентската си база тук в България, ние също се стремим към Западните Балкани. Както знаете Албания и Косово по принцип нямат никакви доставки на газ за битовите потребители. Така че се надяваме да използваме направеното от "Овергаз" и да го приложим и в Западните Балкани", каза Пейн във видео файл, публикуван в YouTube канала на "Овергаз".

"Овергаз" обмисля изграждането на нов терминал за втечнен природен газ на албанското крайбрежие, казва във видеофайла Светослав Иванов, изпълнителен директор на столичната компания. Доставчикът на природен газ също възнамерява да инвестира много усилия и пари в нови газови връзки в Западните Балкани, както и в доставките на природен газ за много градове и села в региона, включително в България, добавя Иванов.

Компания има смели планове за развитие в Албания, разкри Светослав Иванов

"Овергаз" проучва възможността за потенциални партньорства за нов терминал за втечнен природен газ в албанския град Вльора, на брега на Йонийско море, разкрива пред специализирано издание Юлия Георгиева, мениджър за доставки и търговия на газ в българската компания.

Компанията също е в процес на получаване на окончателните разрешителни, за да заработи и в Румъния, каза още Георгиева.

Основана от Пейн през 2013 г. Linden Energy развива проекти в Европа, Източна Европа и Южна Азия. Пейн има богат в енергийния сектор, има водеща роля в развитието на проекти за втечнен природен газ в САЩ и няколко големи международни тръбопровода. Linden Energy е резервирал капацитет от 10% в интерконектора с Гърция, по който ще влиза втечнен газ.

Още от Инвестиции и сделки


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички