"Овергаз" дава под съд "Газпром"


"Овергаз" дава под съд "Газпром"
Снимка:

5337

"Овергаз" ще съди руската "Газпром експорт" за спрените доставки на синьо гориво в края на миналата година. Това стана ясно от интервю на изпълнителния директор на дружеството Светослав Иванов пред националното радио.

По думите му съответните документи вече са подадени в съдебните органи.

"Спорът тече, но от това не трябва да се търсят скандали, това са ежедневни неща между пазарни субекти," коментира Иванов. От думите му се разбра, че причините, поради които "Газпром експорт" прекрати договора, остават необясними.

Три месеца след кризата "Овергаз" продължава да купува необходимите ѝ количества чрез държавната "Булгаргаз", въпреки че договорът ѝ с руската компания е до 2019 г. с възможност за удължаване. 

Иванов подчерта, че по-важното за дружеството и за пазара е как Европейската комисия ще реагира на жалбата на "Овергаз" за нарушените правила на конкуренция в България. Сезирахме главна дирекция "Конкуренция", че държавата дава непазарни предимства на своите дъщерички", коментира той и даде пример с факта, че независимата Комисия за енергийно и водно регулиране не може да контролира условията в договорите, които "Булгаргаз" предлага на своите клиенти. Те пък били на принципа "приемаш или оставаш без газ".

Изпълнителният директор припомни, че извънредната проверка, която КЕВР извърши в компанията след кризата с доставките, не показа нарушения.

Скандалът с газовите доставки се разрази в самия край на 2015 г. Тогава "Газпром" заплаши да спре доставките си за частната компания заради забавени задължения. Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен пък обвини фирмата на Сашо Дончев, че иска да остави на студено 200 хил. българи. Първоначалната реакция на премиера Бойко Борисов срещу частното дружество бе доста остра, но по-късно той заяви, че е бил подведен с информацията. През февруари Коен бе освободен от поста си, като неофициалният мотив вероятно е бил точно случаят с русите доставки.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички