Интерконекторът с Румъния ще бъде готов след четири месеца


Интерконекторът с Румъния ще бъде готов след четири месеца
Снимка:

5829

Завършването на интерконектора България–Румъния отваря нова страница в българската енергетика. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на подписването на договора за изграждане на подводния участък на междусистемната газова връзка България–Румъния под река Дунав.

Строителството на подводната част е последният етап преди окончателното завършване на проекта. Изпълнител на строителните работи е австрийската компания Хабау, съобщиха от Министерството на енергетиката.

„Надяваме се след четири месеца България да разполага с първата действаща междусистемна връзка, което е реална стъпка за реализация на принципите на Европейския енергиен съюз – сигурност и устойчивост на доставките, конкурентоспособност и достъпна енергия за потребителите“, подчерта Петкова.

Активната работа за реализация на проектите за интерконектори със съседните държави, за разширяване и модернизация на газопреносната мрежа и за разработване на местния добив на газ дават на България сериозни шансове да увеличи своята и на държавите от региона енергийна сигурност и да съдейства за по-конкурентни доставки за потребителите от Югоизточна Европа. Като допълнителна възможност за това министърът подчерта и обсъжданата в момента възможност страната ни да участва в проекта за изграждане на терминал за втечнен газ до Александруполис.

Изграждането на подводния участък от междусистемната връзка България–Румъния трябва да приключи за 119 дни. Дължината на прехода е 2.1 км, а максималният капацитет на интерконектора е 1.5 млрд. куб. м. годишно.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички