На бързи обороти: Германия е готова с първия си терминал за втечнен газ


На бързи обороти: Германия е готова с първия си терминал за втечнен газ
Снимка: iStock

5003

Германия завърши изграждането на първия си плаващ терминал за втечнен природен газ в пристанището на Вилхелмсхафен на брега на Северно море. Съоръжението ще бъде пуснато в експлоатация към края на годината, когато би трябвало да заработи и втори плаващ терминал за втечнен природен газ - в района на пристанището Брунсбютел на Северно море.

"Новото място за разтоварване на втечнен газ е голяма стъпка към сигурно енергийно снабдяване", казва в изявление министърът на икономиката на провинция Долна Саксония Олаф Лиес. Руският газ не е евтин, зависимите от него страдат най-много

Изграждането на тези терминали е част от усилията на Германия да си осигури повече доставки на втечнен природен газ и да прекъсне своята зависимост от руското синьо гориво, предава Reuters. Федералната република получаваше 1/3 от газа си чрез тръбопроводи от "Газпром". Руските доставки обаче първо бяха намалени, а после и тотално спрени в края на август, припомня Reuters. Газова война: Русия вбеси Германия с ново орязване на газа

Новата пристанищна инфраструктура там ще бъде оборудвана за преминаване към внос на нисковъглеродни енергийни източници като водород в бъдеще, казва министърът на околната среда на Долна Саксония Кристиан Майер.

Германия напълни своите газови хранилища преди зимата, въпреки че държавни служители предупреждават, че все още е необходимо домакинствата и предприятията да пестят газ. Енергийна криза: В Германия ще бъде по-тъмно и по-студено тази зима

Работа на бързи обороти

Строителните работи на терминала Вилхелмсхафен започнаха през май. Следващата стъпка ще бъде акостирането на специално оборудван кораб, т. нар. "плаващо съоръжение за съхранение и регазификация". Властите се надяват, че терминалът ще бъде готов да започне работа и да приеме танкери, пълни с втечнен газ в началото на годината.

Корабът Hoegh Esperanza все още се намира в корабостроителница в Брест, Франция, показват данните от проследяването на кораба Eikon Refinitiv. Той се очаква да пристигне напълно натоварен в средата на декември и ще може да обработва пристигащите танкери за втечнен газ от януари.

Министърът на икономиката Роберт Хабек, който отговаря и за енергетиката, похвали "огромната скорост", с която е построен терминалът в страна, където дългите процеси на планиране обикновено са проблем. "Примерът на Вилхелмсхафен показва, че Германия може да бъде бърза и да напредва в инфраструктурни проекти с голяма решителност", когато всички се обединят, каза той в изявление.

Очакват се на терминала да пристига по един танкер за втечнен природен газ на седмица, за да разтовари газ, който ще бъде пуснат в германската вътрешна тръбопроводна мрежа. Терминалът ще има годишен капацитет от около 5 милиарда кубически метра газ и ще получава около 170 000 кубически метра на седмица, предава Associated Press.

"Този ​​терминал е важен градивен елемент за сигурността на доставките в Германия. С негова помощ можем да внасяме около 8% от потреблението на природен газ в Германия.", казва Кристиан Янцен, ръководител на проекта в терминала във Вилхелмсхафен за вносителя на газ Uniper. Терминалът ще бъде свързан с вътрешната газова мрежа чрез 26-километров тръбопровод, който според властите е почти готов.

Планирани са общо 5 такива терминала - в процес на изграждане са съоръженията в Щаде и в Лубмин, които трябва да бъдат готови до края на 2023 г. Ще бъде изграден и втори терминал във Вилхелмсхафен, който ще се управлява от частни компании. В края на настоящата година се очаква да пристигне и още един частен терминал в Лубмин. Германия започва строеж на нов терминал за втечнен газ

Взети заедно, тези терминали биха могли теоретично да покрият 1/3 от годишните нужди на Германия от газ въз основа на 90,5 милиарда кубични метра, консумирани през 2021 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Германски министър обвини САЩ за огромните цени на газа

Спиране на най-големия химически комплекс вкарва Европа в дълбока криза

Десетки кораби с газ за Европа са на опашка в морето

Ледников период заплашва Европа тази зима без руския газ

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички