Германия строи терминал за втечнен газ на изхода на "Северен поток" в Лубмин


Германия строи терминал за втечнен газ на изхода на "Северен поток" в Лубмин
Снимка: iStock

3221

Германската енергийна компания Deutsche ReGas започва изграждането на терминал за втечнен природен газ в град Лубмин, разположен в североизточната част на страната. Строителството ще започне утре, съобщи компанията, цитирана от Deutsche Presse-Agentur.

Лубмин е едно от няколкото крайбрежни места в Германия, където се предвиждат терминали за регазификация на втечнен природен газ, доставян с кораби, които целят да заменят спрените доставки от Русия. Строителството ще включва и обновяване на индустриалното пристанище, използвало досега само от по-малки кораби.

Според енергийната компания първият газ трябва да бъде доставен през терминала, изграден с частни средства, още през декември. Втечненият газ ще се прехвърля от големите танкери в по-малки кораби, които ще го транспортират до порта.  Шолц и Трюдо проучват възможността Канада да доставя газ на Европа

Лубмин е и мястото, където газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" в Балтийско море "акостират" на германския бряг от Русия, но в момента по тях не тече газ. Затова на крайбрежието, където излизат тръбите, започват три мощни германски газопровода – Opal, Eugal и Nel, изградени за транспортиране на руския газ до различни региони в Германия, а също и към Чехия и по-нататък към газовия хъб Баумгартен в Австрия. Новият терминал за втечнен газ ще ползва инфраструктурата на "Северен поток".

Очаква се германският канцлер Олаф Шолц да договори доставка на втечнен газ при посещението си в ОАЕ в неделя, обяви вицеканцлерът и министър на икономиката Роберт Хабек, цитиран от Reuters. Германия търси нови партньори, за да замести руския газ. По време на визитата си на Арабския полуостров Шолц ще посети и Саудитска Aрабия и Катар. "Предлагането на газ бавно се увеличава. Правителството постоянно води преговори с много страни", заяви Хабек, като подчерта пътуването си до Катар и ОАЕ през март. Qatar Energy ще си партнира с Eni и Total в най-големия проект за втечнен газ в света

През май източници съобщиха пред Reuters за разногласия по ключови условия, включително и продължителността на всеки договор.

Хабек подчерта нуждата от форсирано изграждане на терминали за втечнен газ по крайбрежието на Северна Германия.

Германската енергийна компания RWE и норвежката компания Stena-Power също планират да изградят плаващ газов терминал в Лубмин. Съоръжението трябва да е готово до края на 2023 г. Норвегия трябва да свали цената на газа, за да спаси Европа

Министърът се надява и наетата от държавата плаваща единица за съхранение и регазификация (FSRU) да влезе в експлоатация най-рано до края на 2023 г. "Трябва да покажем, че във времена като тези можем да планираме, да издаваме разрешителни и да строим по-бързо от обикновено", заяви Хабек и добави, че LNG проектите във Вилхлемсхавен и Брунсбютел са пример за това. "Има реален шанс терминалите в двата града да захранват германската газова мрежа от началото на годината", отбеляза германският икономически министър.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Полша може без руски газ: Разчита на Балтийския газопровод и пълни газохранилища

Африка на новата енергийна карта: Италианската Eni с втора LNG платформа край Мозамбик

Износът на втечнен газ от САЩ за Европа надмина всички очаквания

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички