Недоволство в Брюксел: Испания внася рекордни количества руски втченен газ


Недоволство в Брюксел: Испания внася рекордни количества руски втченен газ
Снимка: LNG Industry

7734

Испания внася рекордни количества втечнен природен газ от Русия – все по-популярен продукт на Стария континент и продължава да не е обект на санкции от ЕС, предава испанският в. „Конфиденсиал“.

Въпреки европейските усилия за енергийната независимост от Москва след началото на войната в Украйна, руската хазна продължава да се пълни благодарение на доставките на въглеводороди от страните членки на ЕС. Испания е безспорен лидер, тъй като Мадрид купува най-големи количества втечнен природен газ от Русия.

Според данните от мониторинга на танкерите с метан на Bloomberg Испания е страната членка на ЕС, внесла най-много втечнен природен газ от Русия от началото на годината. Мадрид е увеличил с 84% покупките на това гориво от началото на войната в Украйна. Според статистиката за първите 2 месеца на 2023 г. на испанската енергийна компания Enagas свидетелстват за растеж на доставките от 172% спрямо същия период на 2022 г. Този факт предизвиква реакции както в Мадрид, така и в Брюксел. Европа внася рекордни количества втечнен газ от Русия

Испанското министерство на екологичния преход и демографските въпроси начело с Тереса Рибера Родригес е изпратило на 14 март писмо до компаниите вносителки на втечнен газ в Испания, в което ги приканва за съдействие в ограничаването покупките, облагодетелстващи Москва. И са помолени да активизират диверсификацията на доставките от руски втечнен газ и да се справят без Русия.

Писмото на Рибера съвпада с искане, отправено по-рано от еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон, европейските компании да не подписват, нито подновяват дългосрочни договори за покупката на руски газ, предава БТА.

Истината е обаче, че в Испания и останалия ЕС не съществува механизъм, с който да се спре притока на руски въглеводороди към Европа.

Вносителите са частни компании и трансакциите са напълно легални, тъй като за разлика от суровия петрол и дериватните му продукти не съществува вето, нито има санкции срещу вноса на втечнен природен газ от Русия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕС с нов удар по Русия в доставките на газ

Как Германия постепенно оставя енергийната криза зад себе си?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички