"Газпром" с нова порция заплахи към Европа и мрачни перспективи за следващата зима


"Газпром" с нова порция заплахи към Европа и мрачни перспективи за следващата зима
Снимка: iStock

5446

През есента на 2022 г. Русия предупреди страните от ЕС, че без доставките на тръбен газ на „Газпром“ зимата ще е дълга, мрачна и студена. Сега, след официалния край на отоплителния сезон в Европа, от руската газова компания отново представят оценки и мрачни перспективи за страните от общността.

От „Газпром“ отчитат в своя канал в Telegram, че през тази зима страните от ЕС са се справили благодарение на топлото време. „Но гаранции, че природата ще направи такъв подарък и през следващия отоплителен сезон, няма“, казват още от държавната компания.

От компанията смятат, че предстоящата зима отново ще е предизвикателство за Европа заради „политически мотивираните решения“ за отказ от руския тръбен газ и голямата конкуренция за втечнен газ. „При това положение запълването на резервите в газохранилищата до нивото от миналата година може да е невъзможна задача за европейските компании“, казват от „Газпром“. ЕС с нов удар по Русия в доставките на газ

Страните от ЕС започнаха миналата зима с пълни над 90% газохранилища в очакване на проблеми около руския тръбен газ. В предходните месеци Русия едностранно поиска промяна в договорите за доставка и спря да продава газ за няколко държави, включително и България. През лятото руската страната намали до минимум доставките през „Северен поток 1“. Русия отбелязваше, че заради санкциите липсват нужните части за поддръжка на компресорните станции въпреки многократните заявки на европейски лидери, че нужните турбини са налице в Европа и само чакат Русия да ги вземе. 

В Кремъл дори заявиха директно – премахнете санкциите, наложени заради войната в Украйна, или „Северен поток 1“ ще остане затворен.

ЕС се справи със ситуацията не само благодарение на необичайно топлото време, а и заради непрекъснатите доставки на втечнен газ през зимните месеци и увеличения внос от Норвегия и други алтернативни източници. Брюксел до момента не е въвел санкции срещу газовия сектор на Русия, въпреки че много държави вече сами се отказват от „Газпром“ като доставчик на природен газ.

Така делът на руския тръбен газ в общия внос в общността намаля от около 40% през 2021 г. до под 10% през последните месеци.

Най-големият пазар на „Газпром“ досега – Германия, вече разчита главно на втечнен газ, който получава през 2 скоростно изградени терминала, и от други алтернативни източници. В Берлин дори отбелязват, че много скоро ще се откажат и от руския втечнен газ, който засега купуват.

ЕС официално обяви края на отоплителния сезон на 6 април. На 18 април газохранилищата в блока са пълни до почти 57%, или малко над 56,6 млрд. куб. метра, сочат данните на Gas Infrastructure Europe. Според „Газпром“ тези количества са с около 1,4 млрд. куб. метра по-малко от нивата през 2020 г.

Тогава беше началото на COVID пандемията и през март доста европейски индустрии затвориха, за да се спре разпространението на вируса. Но и отношенията между ЕС и Русия за енергоресурсите бяха различни – страните от общността можеха да разчитат и на допълнителни количества газ, включително и от платформата на „Газпром“ за спот доставки. Тя беше спряна през лятото на 2021 г. без обяснение от газовата компания.

Още август 2021 г. стана ясно, че отоплителният сезон ще е предизвикателство предвид нежеланието на „Газпром“ да запълни газохранилищата, които управляваше в Европа.

Всъщност ЕС вече започна подготовката за новия зимен сезон – на 25 април ще бъде отворена платформата за първия търг за общи доставки на газ в Европа. От данните на GIE пък става ясно, че някои държави отново нагнетяват газ в газохранилищата си. Според данните за България газохранилището край Чирен е пълно над 77% от капацитета си – рекордно ниво за този период от годината. ЕС насрочи първия търг за общи покупки на природен газ

До голяма степен причината газохранилищата да останат толкова пълни е и високата цена на газа, нагнетен през есента на 2022 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Шест европейски енергийни гиганта съдят "Газпром"

Приходите на "Газпром" от износ се сринаха наполовина

Страна членка на ЕС внася рекордни количества втечнен газ от Русия

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички