Първият търг за общи покупки на природен газ в ЕС ще е през април


Първият търг за общи покупки на природен газ в ЕС ще е през април
Снимка: iStock

3058

Първият търг за общи покупки на природен газ от страните от ЕС ще се проведе през април, пише Bloomberg, като се позовава на коментар на еврокомисаря Марош Шефчович. Те ще разчитат на оферти от цял свят – САЩ, Близкия изток и Африка, като очакванията са, че първият договор за обща доставка ще бъде сключен през юни – за началото на новия сезон за нагнетяване на газохранилищата.

На 15 март ще бъде отворена платформата за поръчки, през която проявяващите интерес да купуват газ през този търг компании, могат да направят официално заявките си. „От това печеливши ще бъдат малките и средните компании, които не могат да си купят един товар втечнен газ например“, категоричен е Шефчович.

За подобни общи покупки на енергия, като част от плановете за Енергиен съюз, се заговори още преди години. През 2015 г. ЕП прие резолюция, насърчаваща диверсификацията на доставките – източници и маршрути, както и преговори с „един глас с трети страни“ при изготвянето на енергийни договори. Тогава европейските депутати призоваха ЕК да има по-голяма роля при преговорите.

Тези препоръки обаче не намериха прием, а Енергийният съюз, за който активно работеше точно Шефчович, който тогава отговаряше за енергетиката, си остана на хартия. Сега войната в Украйна накара ЕС отново да се върне към старите си планове за намаляване на обвързаността с доставчиците на енергия.

Тези планове бяха тествани с доставките на ваксини срещу COVID-19 – благодарение на общите покупки всички държави в ЕС имаха ранен достъп до тях, за разлика от други големи икономики, пренебрегнати от производителите.

Към момента Шефчович отговаря за междуинституционалните отношения в ЕС и очакванията му са, че общите покупки на природен газ ще ограничат скока на цената на природния газ. На нидерландската борса TTF цената на природния газ е много под рекордните 350 евро/MWh от края на август – под 42 евро/MWh, но въпреки това е достатъчно висока, за да подхранва инфлацията и да влошава конкурентоспособността на европейските компании спрямо техните американски и китайски конкуренти.

Според комисаря общите поръчки на газ ще насърчат конкуренцията, ще привлекат нови доставчици и ще свалят цената на суровината. „Откакто заговорихме за това, има огромен интерес от международни доставчици“, заяви той пред Bloomberg, като изброи, че заявки за участие на енергийната платформа има от над 50 компании от цял свят.

„Има заявки за общи поръчки от индустрията – например от производителите на стомана, алуминий, автомобилната индустрия“, посочва Шефчович.

През 2021 г. страните от ЕС внесоха 338 млрд. куб. метра природен газ, като към 40% от него – от Русия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Спечели ли Европа енергийната война срещу Русия?

Проблем: Eднo oт нaй-гoлeмитe гaзoxpaнилищa в Eвpoпa нe мoжe дa cъxpaнявa гaз

България намира най-евтиния газ, доставките за годината са осигурени

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички