МАЕ: Енергийната война между Европа и Русия все още не е приключила


МАЕ: Енергийната война между Европа и Русия все още не е приключила
Снимка: iStock

3693

Изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол предупреди, че енергийната война между Европа и Русия още не е приключила въпреки големия спад в цените на газа и призова правителствата да останат фокусирани върху запазването и увеличаването на доставките.

Фатих Бирол за Financial Times, че докато ЕС до голяма степен е избегнал пълномащабна енергийна криза след като Русия използва газовите доставки като оръжие, следващата зима може да се окаже по-голямо предизвикателство, ако има по-студено време на Стария континент.

„Русия изигра енергийната карта и не спечели, но би било твърде силно да се каже, че Европа вече е спечелила енергийната битка“, заяви Бирол пред изданието.

„Мисля, че Европа свърши добра работа, като нейната стратегия постигна голям успех. Но прекаленото самочувствие за следващата зима е рисковано и е време да продължим и да увеличим усилията за 2023 г.“, отбеляза ръководителят на МАЕ. Как Европа се подготвя за следващата зима без руски газ?

Цените на природния газ в Европа спаднаха с цели 85%, след като в края на август 2022 г. надхвърлиха рекордните 340 евро/MWh, тъй като усилията за осигуряване на алтернативни източници, запазването на съществуващите доставки и по-топлото време оставиха достатъчно газ в хранилищата с наближаването на края на зимата. Зимата на нашето недоволство: Какво ще стане със запасите на газ догодина?

Това накара някои фигури от индустрията да заявят, че Москва вече е загубила енергийната война, която отприщи, за да се опита да отслаби подкрепата на Запада за Украйна, с наближаването на годишнината от началото на войната на 24 февруари.

По думите на Бирол докато Европа е „преместила планини“, за да гарантира, че може да замени руската енергия и е намалила приходите на Москва с петролни санкции, не може да си позволи да загуби фокус върху опазването или развитието на възобновяеми енергийни източници.

„Някои от постиженията в областта на чистата енергия и намаляването на приходите на Русия са добри, но това не е постоянно решение. Получихме помощта на мекото време. Спечелихме малко време, което е жизненоважно, но има още много работа“, заяви изпълнителният директор на МАЕ.

Бирол предупреди, че Русия може да намали останалите 20% от предвоенните си газови доставки, които още изпраща в Европа чрез тръбопроводи през Украйна и Турция, докато конкуренцията за доставките на втечнен природен газ по море вероятно ще се увеличи, тъй като икономиката на Китай продължава да се отваря след премахването на строгите COVID ограничения.

Това би затруднило презареждането на европейските газови хранилища през летните месеци и би тествало способността на континента да избегне недостиг на природен газ, ако следващата зима се окаже много студена.

„Въпреки че някои европейски държави увеличават използването на силно замърсяващи въглища за производство на електроенергия – за да пестят газ за отопление и промишленост – емисиите в ЕС са спаднали с 2,5% през 2022 г. заради по-ниското потребление на газ и топлото начало на зимата“, отбеляза ръководителят на МАЕ. Европа е заплашена от остър недостиг на газ догодина. Какво може да се направи?

Бирол настоява за по-дългосрочна трансформация, която освен че добавя възобновяеми енергийни източници, гарантира, че значителна част от вятърните турбини или батериите се произвеждат в Европа. Той се срещна два пъти с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, настоявайки, че ЕС трябва да гарантира, че никога повече няма да стане твърде зависим от никоя страна за нейните енергийни или вериги на доставки.

„Ние навлизаме в нова индустриална ера на производство на технологии за чиста енергия. Двете водещи сили в производството на чиста енергия са Китай и САЩ – разчитането на една-единствена страна винаги е лоша идея. Така че, ако искаме диверсификация, Европа е добър кандидат.“, заяви той. Европа ще преживее идващата зима. Проблемите ще дойдат след това

Бирол също отбеляза, че въпреки силния спад, европейските цени на газа все още са два до три пъти по-високи, отколкото преди свиването на руските доставки, поставяйки европейската индустрия в неизгодно положение. „Европейската икономика още е на крака – не видя сериозна икономическа рецесия, макар че определено понесе голям удар“, посочи той. 

„Но цените на газа в Европа са все още 7 пъти по-високи от тези в САЩ, докато цените на електроенергията са 3 пъти по-високи от тези в Китай. Трайното решение за енергийната сигурност трябва да се базира на чиста енергия“, добави Бирол.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европа има прекалено много газ. Идва ли краят на проблемите?

Русия ще изгуби енергийната война със Запада

Европа внася рекордни количества втечнен газ от Русия

Ако Европа наистина спре да купува петрол и газ от Русия

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички