Руската "Новатек" е напът да измести "Газпром" като водещ доставчик за Европа


Руската "Новатек" е напът да измести "Газпром" като водещ доставчик за Европа
Снимка: Gazprom

3642

На фона на увеличените доставки на втечнен природен газ руската енергийна компания „Новатек“ е на ръба да измести държавния монополист „Газпром“ като водещ доставчик на природен газ за Европа, сочат изчисления на Reuters.

Възходът на „Новатек“ е пример за промените, които настъпиха в европейската енергийна политика заради войната в Украйна. Старият континент все повече се ориентира към доставките на LNG за сметка на синьото гориво, доставяно по газопреносната мрежа на „Газпром“.

Общият износ за Европа на втечнен газ и на природен газ, транспортиран чрез газопроводи от „Газпром“ между 1 и 15 юли, възлиза на 13,8 млрд. куб. метра, по изчисления на Reuters, базирани на данни на Refinitiv Eikon. През същия период експортът на „Новатек“ за Европа е в размер на 12,34 млрд. куб. метра.

 

Двете руски компании не са отговорили на искането на Reuters за коментар.

За разлика от петрола, доставките на руски природен газ не са обект на западните санкции, но ЕС се стреми да намали енергийната си зависимост от Русия. Блокът се ориентира към възобновяемите енергийни източници, за да ограничи вредните емисии на парникови газове. В краткосрочен план обаче ЕС увеличи вноса на втечнен природен газ.

Компанията „Новатек“, създадена преди почти 29 години, се превърна във фактор на пазара на втечнен газ, след като през 2017 г. пусна в експлоатация голям завод за LNG, изграден на полуостров Ямал, в северозападната част на Сибир. Това става с подкрепата на управляващите в Кремъл.

„Газпром“ вероятно завинаги загуби между 65% и 75% от дела си на европейския пазар (на природен газ – бел. ред.)“, посочва Роналд Смит, анализатор към базираната в Москва брокерска компания BCS.

За „Новатек“ обаче ще бъде „много трудно“ да измести напълно „Газпром“ от газовия пазар в Европа, тъй като клиентите на „Газпром“ ограничават развитието на своята инфраструктура за внос на втечнен газ, посочва Роналд Смит.

Германия и Италия остават сред най-големите клиенти на „Газпром“ в Европа.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Украйна слага край на договора за транзит на газ с "Газпром"

Европейски енергиен гигант ще продължи да внася по-голямата част от газа си от Русия

"Газпром" със заявка за рекордни количества газ за следващата зима

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички