Австрийската OMV ще продължи да купува по-голямата част от газа си от Русия


Австрийската OMV ще продължи да купува по-голямата част от газа си от Русия
Снимка: iStock

3540

Австрийската енергийна компания OMV ще продължи да купува по-голямата част от газа си от Русия тази зима, въпреки че компанията си е осигурила допълнителни договори, покриващи изцяло нуждите ѝ от внос от други източници, заяви главният ѝ изпълнителен директор за Financial Times.

Алфред Щерн обяви, че 18 месеца след войната в Украйна компанията му не прави никакви планове за излизане от дългосрочния си договор за доставки с руската „Газпром“, подписан през 2018 г. Руският газ не е подложен на западни санкции. „Докато „Газпром“ извършва доставки..., ние ще продължим да вземаме тези количества от „Газпром“, заяви Щерн.

На въпрос дали санкции на ЕС върху руския газ ще бъдат приети добре, или ще осигурят отдих за репутацията на компанията, 58-годишният австриец заяви, че политиците трябва да вземат решение по въпроса, но предупреди, че „елиминирането на определени източници също ще тласне цените нагоре“.

„Като индустриална компания имаме задължение да гарантираме, че използваме тези източници, докато са законово приемливи“, допълни Щерн.

OMV, регионален енергиен гигант със значителен бизнес с петролни и химически продукти, генерирал миналата година приходи от 62 млрд. евро, осигурява около 30% от доставките за австрийския газов пазар. Компанията, чийто най-голям акционер е австрийското правителство, е остро критикувана заради зависимостта си от руската енергия.

 

В определени моменти миналата зима компанията плащаше над 1 млрд. долара месечно на Кремъл за руски газ.

Откъсването на страните членки от зависимостта им от руската енергия се превърна в централен стълб в реакцията на ЕС на войната в Украйна. През юни 2022 г. Брюксел забрани вноса на руски петрол. Но ограничаването на газа на Кремъл се оказа по-трудно заради централната му роля в икономиките на много страни. Санкции върху вноса на газ са обсъждани от ЕС, но няма постигнат консенсус.

Докато съседните Германия и Чехия сведоха до 0 вноса на руски газ, Австрия, подобно на Унгария, не е постигнала особен напредък в намаляването на зависимостта си от руски газ.

Австрийският енергиен министър Леоноре Гевеслер призна миналия месец, че не е направено достатъчно и призова австрийските енергийни компании да постигнат по-конкретен напредък към намаляването на вноса на руски газ.

Но Щерн отхвърли критиките, че OMV бездейства. „Компанията е финализирала договори за осигуряване на тръбен капацитет за пренос на газ, достатъчен да покрие всичките ѝ нужди, и си е осигурила доставки от Норвегия и от LNG терминали в Нидерландия“, посочи той.

„Всичко това ни дава достъп до неруски газ, който е повече от достатъчен, за да покрием задълженията си към нашите клиенти“, посочи Щерн и отбеляза ненадеждния характер на руските доставки, варирали значително миналата година и са съставлявали между 20% и 70% от месечния внос на газ на OMV.

 

Руските доставки към Австрия може да бъдат прекъснати за постоянно догодина заради прекратяване на съществуващ договор за пренос между Русия и Украйна.

По думите на Щерн OMV е одобрила 2 млрд. евро с цел въвеждане в експлоатация на газовото находище „Нептун дийп“ до 2027 г. в съвместно дружество с румънската „Ромгаз“, в което компаниите имат по 50% участие. Проектът ще пренася 100 млрд. куб. м природен газ към европейския пазар.

„Това ще превърне Румъния в най-големия производител на природен газ в ЕС, а OMV – в един от най-големите производители на газ в Европа. Мисля, че това е значителен принос за сигурността на доставките за Европа“, изтъкна Щерн.

Според него като цяло OMV е свършила „изключително добра работа“ в справянето с настоящата енергийна криза, но същевременно призна, че условията „вземи или плати“ в договора с „Газпром“ още поставят Русия в по-силната позиция да реши колко газ да купува или да не купува OMV от нея.

Щерн се въздържа от пряка критика на договора и го определи като основан на „стандартни“ пазарни условия. „Няма нищо странно в него“, допълни той.

Договорът е до 2040 г. и беше подписан през 2018 г. от предшественика на Щерн Райнер Зеле, критикуван, че е твърде близък до руските интереси. Руският президент Владимир Путин пътува лично до Виена, за да присъства на подписването.

„Компанията си поставя за цел 50% от приходите ѝ да идват от бизнеса ѝ с химически продукти до 2030 г. спрямо 30% сега. Тя ще продължи да се освобождава от традиционния си бизнес с петролни продукти и вместо това ще се съсредоточи върху зелени горива като водород“, добави Щерн.

Той отказа да коментира по думите му „пазарни слухове“ от миналата седмица, че OMV преговаря за възможно сливане за 30 млрд. долара на химическото си подразделение Borealis с Borouge, компанията за химически продукти, където мажоритарен собственик е Adnoc от ОАЕ. Borealis има дял от 36% в Adnoc.

„Немислимо е OMV да сключи сделка за намаляване на вниманието си върху химическите продукти. Химическите продукти са двигателят на растежа в нашата стратегия“, подчерта Щерн.

По думите му OMV не продава никакви акции на Borealis. Adnoc също притежава 25% от компанията и 25% от самата OMV. Австрийският гигант притежава 15% от Adnoc. „По-малката сложност винаги е по-добра, но не винаги е възможна“, отбеляза Щерн.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Един от най-големите европейски енергийни гиганти продължава да търгува с руски газ

"Газпром" заплашва със санкции украинския газов оператор

Какво се случи с огромните количества природен газ на Русия?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички