Украйна няма да поднови договора за транзит на газ с "Газпром"


Украйна няма да поднови договора за транзит на газ с "Газпром"
Снимка: iStock

3849

Украйна няма да поднови договора за транзит на руския природен газ, обяви министърът на енергетиката Херман Халущенко пред европейското издание Politico. Сегашният договор беше сключен в края на 2019 г. след преговори по време на единствената лична среща между президентите Володимир Зеленски и Владимир Путин. Споразумението изтича в края на 2024 г.

Той е със срок за 5 години и предвижда приносът на до 60 млрд. куб. метра газ годишно през 2020 г. и по 40 млрд. куб. метра годишно, или 110 млн. куб. метра на денонощие, до края на 2024 г. Приходите от транзитни такси са около 7 млрд. долара годишно.

Русия в момента използва малко над 1/3 от заявения капацитет – 42 млн. куб. метра , а „Нафтогаз“ подаде съдебни искове за изплащане на дължимите суми за транзита на газ. Това накара ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер да предупреди за „санкции“ срещу украинския газов оператор. „Нафтогаз“ очаква и 5 млрд. долара компенсация за мрежата и неизползваните възможности на окупирания през 2014 г. полуостров Крим.

„Смятам, че към зимата на 2024 г. Европа изобщо няма да има нужда от руския газ“, заяви Халущенко и допълва, че във време на война двустранните преговори са невъзможни. Но трасето през Украйна още се използва за част от държавите в Централна Европа, които засега не дават индикации, че ще спрат да купуват руски природен газ – Унгария и Австрия. Газ през украинската мрежа се доставя още и към Словакия и Италия.

Будапеща обаче получава основната част от руския газ през „Турски поток“ и България.

ЕС не санкционира доставките на руския природен газ, но в Брюксел работят активно, за да намалят нуждата от него през 2027 г. Има и отправени критики към държавите, които още купуват суровината, че не работят достатъчно бързо за диверсификация.

Анализатори от белгийския мозъчен тръст „Брюгел“ коментират пред Politico, че запазвайки потоците, получателите на руския газ таят някаква надежда, че при подобряване на ситуацията, ще могат да запазят отношенията си с Русия. Спирайки доставките сега, не е сигурно дали някога ще бъдат възстановени и евтиният руски газ ще си отиде завинаги.

В момента Русия използва приходите от търговията с газ, за да финансира войната в Украйна и частната армия на „Газпром“. В бъдеще единственото, което трябва да плащат с тях, са репарациите“, отбеляза още украинският енергиен министър.

С отказа си да транзитира руския газ Украйна ще изпълни една своя цел, която планира отдавна – да насърчи местния добив, който може да покрие местните нужди и да остава за износ към Европа.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

"Газпром" заплашва със санкции украинския газов оператор

"Газпром" няма да изплаща дивидент за 2022 г.

"Газпром" със заявка за рекордни количества газ за следващата зима

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички