"Газпром" смята да нагнети рекордни газови количества за следващата зима


"Газпром" смята да нагнети рекордни газови количества за следващата зима
Снимка: iStock

3930

„Газпром“ ще нагнети рекордните 72,84 млрд. куб. метра природен газ за следващия зимен сезон, съобщава руският гигант, като решението е взето от ръководството на компанията след анализ на изминалата зима.

Газовaта компания беше нагнетила рекордните 72,66 млрд. куб. метра през изминалия зимен сезон, а максималният добив е достигнал 852,4 млн. куб. метра. Първите дни на януари са били предизвикателство за „Газпром“, зараду ниските температури, средни – до -21,2°С, или с 12,4°С по-ниски от средното за сезона.

На 9 януари 2023 г. потреблението на газ в Русия е достигнало 1,78 млрд. куб. метра. Като цяло доставките на газ на вътрешния пазар за октомври-март, т.е. газовата година, са съпоставими с рекордните доставки през предходния сезон 2021/2022 г., отбелязва „Газпром“.

В анализа за изминалата зима от компанията бегло споменават износа, като отбелязват, че е в „съответствие с направените заявки“ на клиентите, като доставките за Китай по „Силата на Сибир“ в някои дни през декември, януари и март са превишавали предварително договорените. От началото на 2023 г. „Газпром“ спря да публикува данни за износа на газ, а по-рано тази статистика се разпространяваше на 15 дни.

Зимата в Европа беше една от най-меките в последните столетия, но в редица региони на Русия температурите достигаха исторически минимуми. Заради хубавото време и високата цена на газа в газохранилищата, сега резервите от газ в Европа са на рекордни нива за този период на годината – газохранилищата са пълни до над 64% от капацитета сочат данни на Gas Infrastructure Europe към 18 май.

Това положение успокои пазарите и цената на газа падна до 29 евро/MWh за първи път от средата на 2021 г. При тези благоприятни цени всички държави от ЕС сега нагнетяват своите газохранилища. Данните на GIE за България например сочат, че „Чирен“ е пълно до 84,2% от капацитета си.

По регламента на ЕК страните от общността трябва да посрещнат тази зима поне на 90% пълни газохранилища. Три държави вече са го изпълнили – Португалия (95,9%), Швеция (95,2%) и Испания (92,3%).

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

"Газпром" отново с мрачни прогнози и заплахи към Европа за следващата зима

Ще бъдат ли възобновени доставките по руските газопроводи?

Неочаквани резултати на първия търг за общи доставки на природен газ в Европа

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички