Г-7 и ЕС смятат да забранят възобновяване на доставките по руските газопроводи


Г-7 и ЕС смятат да забранят възобновяване на доставките по руските газопроводи
Снимка: iStock

4179

Г-7 и ЕС ще забранят вноса на руски газ по маршрути, където Москва ограничава доставките, обявиха официални представители, участващи в преговорите. За първи път от войната в Украйна търговията с тръбопроводен газ е блокирана от западните сили, пише Financial Times.

Решението, което трябва да бъде финализирано от лидерите на Г-7 на среща на върха в Хирошима тази седмица, ще предотврати възобновяването на износа на руски тръбопроводен газ по маршрути към страни като Полша и Германия, където Москва намали доставките миналата година и предизвика енергийна криза в Европа.

Западните сили искат да гарантират, че Русия няма да получи подкрепа за енергийните си приходи, докато се стремят да засилят икономическия натиск 15 месеца след началото на войната в Украйна. Един от официалните представители, пожелали анонимност, заявява, че ходът цели „да гарантира, че партньорите няма да променят решението си в хипотетично бъдеще“.

В проектокомюнике на Г-7, видяно от FT, се посоичва, че групата с водещите икономики в света, ще ограничи още използването на руски енергийни източници, „включително като предотврати повторното отваряне на маршрути, затворени от Русия, която използва енергията като оръжие“, поне докато „се стигне до решение на конфликта“.

Според представител на европейска страна извън Г-7 ходът отчасти цели и да повиши доверието на инвеститорите към LNG инфраструктурни проекти в Европа и Северна Америка, като премахне притеснението, че може да се стигне до бързо връщане към по-евтин руски газ.

Макар че мярката едва ли ще засегне непосредствените газови потоци, показва дълбоката решимост на Брюксел да направи постоянно бързото и болезнено откъсване от десетилетията на зависимост от руската енергия.

Забраната е силно символична, защото в началото на войната ЕС избягваше да налага санкции на притока на тръбопроводен газ заради зависимостта си от газа на Москва. Въпреки това Русия намали доставките, като породи огромен ръст на цените на газа до над 10 пъти спрямо обичайното им ниво.

Но през последните месеци цените намаляват значително, тъй като Европа ограничи търсенето през зимата, ускори въвеждането на възобновяема енергия и си осигури алтернативни доставки като пренасяни по море товари с LNG.

Делът на Москва във вноса на газ в Европа намаля от над 40% до под 10%, а меката зима увеличи наличностите на природен газ в газохранилищата в ЕС.

Официални представители са уверени, че газохранилищата са пълни на около 60% спрямо около 30% през същия период на 2022 г. и ще достигнат капацитет много преди началото на следващата зима.

„С необичайно високите наличности в газохранилищата в Европа за това време от годината и намаляването на цените на едро спрямо нормалния им ценови диапазон, можете да разберете защо лидерите в Европа са уверени, че планът няма да обърка сигурността на доставките скоро“, коментира Том Маржец-Мансер от консултантската компания ICIS и допълва, че е важно да не ставаме твърде самодоволни за перспективите пред европейския газов пазар.

Петролопроводите, по които Русия също намали доставките, като северната част от петролопровода „Дружба“, снабдяващ рафинерии в Германия и Полша, може да бъдат блокирани на базата на мерките на ЕС за предотвратяване на възобновяването на потоците.

Ембаргото се обсъжда от дипломати като част от 11-я пакет от санкции на ЕС.

Дипломат от ЕС отбелязва, че предложението се нуждае от още разяснения от Брюксел, за да се покаже как ще се промени статуквото, особено предвид, че част от потоците от Казахстан преминават през „Дружба“.

Берлин и Варшава, макар че имат изключение от санкциите върху руския петрол, заявиха миналата година, че доброволно ще прекратят доставките на суров петрол през „Дружба“, въпреки че Полша продължи да получава доставки, докато Русия не ги спря през февруари. Германските рафинерии са спрели да поръчват руски суров петрол от началото на годината.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕС с нов удар по Русия в доставките на газ

ЕС отваря платформата за общи покупки на газ

"Газпром" отново с мрачни прогнози и заплахи към Европа за следващата зима

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички