ЕС отваря платформата за общи покупки на газ, в нея има и български потребители


ЕС отваря платформата за общи покупки на газ, в нея има и български потребители
Снимка: iStock

2185

Платформата за общи покупки на природен газ в ЕС започва да набира оферти от днес, 25 април. Това е първият опит на общността да преговаря с трети страни на енергийния пазар, възползвайки се от мащаба.

Оферти на купувачи и продавачи ще бъдат набирани до 2 май в специално създадената платформа, администрирана от Prisma. Очакванията са, че заявките да бъдат обработени до края на май, а първите доставки да бъдат направени през юни, т.е. в началото на подготовката за новия зимен сезон.

Максималната продължителност на договорите е 12 месеца.

През 2022 г. страните от ЕС се конкурираха помежду си, за да нагнетят достатъчно количества газ в газохранилищата си, заради опасенията за зимните доставки и насоките на ЕК за резерви от поне 15% от годишното потребление. Това, заедно с несигурността около действията на „Газпром“, доведе до рекордни цени на газа в Европа. С предложението за общи покупки от Брюксел целят да избегнат повторение на същия сценарий за новия сезон. "Газпром" отново с мрачни прогнози и заплахи към Европа за следващата зима

Топлата зима намали значително напрежението на пазарите и цената на природния газ на нидерландската борса TTF затвори сесията в понеделник, 24 април на ниво от 39,90 евро/MWh. За сравнение в края на август 2022 г. беше постигната цена от 350 евро/MWh. В последните 10 дни обаче търговията се задържа на нивото около и малко над 40 евро/MWh. Известна несигурност обаче носи предстоящото лято на фона на сушата в Западна Европа. 

Оферти на платформата за общите покупки могат да се подават само от регистрирани потребители. Те вече са над 800 и сред тях са и българските „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и операторът на IGB. На този етап обаче няма яснота дали „Булгаргаз“ ще участва в търговете, защото компанията вече осигури целия нужен газ за 2023 г., включително и количествата за нагнетяване в газохранилището край врачанското село Чирен. ЕС с нов удар по Русия в доставките на газ

Като цяло има скептицизъм сред анализаторите дали платформата ще проработи – основният въпрос е как ще се стимулират големите потребители да преговарят за газ през нея, а тяхното участие е ключово за намаляване на цените. Малките компании действително могат да получат ползи от мащаба, но дали ще се случи, е трудно да се предскаже. „Всичко изглежда основно политика“, коментира анализаторът Катя Яфимова от Института за енергийни проучвания към Оксфордския университет, цитирана от Bloomberg.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕС насрочи първия търг за общи покупки на природен газ

Страна членка на ЕС внася рекордни количества втечнен газ от Русия

Американски петролен и газов гигант иска да доставя повече газ в Европа

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички