ExxonMobil: Европа няма да остане без газ следващата зима, газохранилищата ще са пълни


ExxonMobil: Европа няма да остане без газ следващата зима, газохранилищата ще са пълни
Снимка: Gazprom

3199

Силните студове могат да застрашат енергийната сигурност на Европа през следващата зима въпреки пълните капацитети на газохранилищата, предаде БНР, като цитира главния вицепрезидент на ExxonMobil Питър Кларк.

„Европейците ще подходят към зимата с пълни запаси от хранилища, но в газовия бизнес много зависи от времето, особено в Европа. Една много силна зима ще има голям ефект“, заяви той на международната енергийна конференция CERAWeek в Хюстън, Тексас, като коментира заплахата от недостиг на газ в Европа през следващата зима.

По думите на вицепрезидента на ExxonMobil Питър Кларк намирането на възможни алтернативи на руския газ ще бъде предизвикателство за европейските страни. Според него новият терминал за втечнен природен газ GoldenPass, чрез който ExxonMobil ще доставя газ от САЩ, ще помогне да се заменят доставките на руски газ.

Терминалът GoldenPass е съвместен проект между Qatar Energy (70%) и ExxonMobil (30%) и строителството му започна през 2019 г. Това е едно от най-големите съоръжения за LNG в света, с общ капацитет от над 18 млн. тона втечнен природен газ годишно. През април 2022 г. Министерството на енергетиката на САЩ одобри разширяването на съвместното предприятие Golden Pass. Чрез този терминал QatarEnergy ще доставя суровини, включително и на Германия.

Освен това САЩ възнамеряват да увеличат доставките на газ за Европа чрез LNG терминала Magnolia, собственост на Glenfarne Group LLC. Той се очаква да бъде пуснат в експлоатация през 2026 г. Двата проекта ще позволят на САЩ да увеличат износа на втечнен природен газ с 14,16 млн. куб. м на ден.

ExxonMobil Corporation е сред най-големите нефтени и газови компании в света. Компанията се занимава с добив на нефт и газ в САЩ, Латинска Америка, Европа, Африка и Азия и Австралия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Невиждано: Петролен гигант печели по 6,3 милиона долара на час

Рекордни печалби за енергийните гиганти заради скъпите горива

Exxon Mobil откри големи залежи на петрол край Кипър

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички