Петролният гигант ExxonMobil с невиждана печалба от 56 милиарда долара


Петролният гигант ExxonMobil с невиждана печалба от 56 милиарда долара
Снимка: ExxonMobil

2898

Американският петролен гигант ExxonMobil Corp отчете печалба от 56 милиарда долара за 2022 година, като спечели около 6,3 милиона долара на час миналата година. Exxon реализира най-силната тримесечна печалба в 152-годишната си история, като постави не само рекорд за компанията, но и исторически връх за западната петролна индустрия, пише Reuters. 

Очаква се големите петролни компании да счупят собствените си годишни рекорди заради високите цени и растящото търсене, увеличавайки общите си печалби до близо 200 милиарда долара. Мащабът поднови критиките към петролната индустрия и предизвика призиви повече държави да налагат данъци върху неочакваните печалби на компаниите. Рекордни печалби за енергийните гиганти заради скъпите горива

Резултатите на Exxon далеч надхвърлиха досегавашния рекорд от 45,2 милиарда долара нетна печалба, отчетена през 2008 година, когато петролът достигна 142 долара за барел, с 30% над средната цена за миналата година. Сериозните съкращения на разходите по време на пандемията помогнаха за увеличаване на приходите от миналата година.

"Общите печалби и парични потоци са нараснали доста значително на годишна база. Така че това наистина дойде от комбинация от силни пазари, силна производителност, силно производство и наистина добър контрол на разходите." - казва пред Reuters главният финансов директор на Exxon Катрин Микелс.

Exxon заяви, че е претърпял удар от 1,3 милиарда долара върху печалбите си за четвъртото тримесечие заради данъка върху свръхпечалбите на Европейския съюз, който започна да действа през последното тримесечие и от обезценка на активи. Компанията съди Европейската комисия с аргумента, че таксата надвишава законовите ѝ правомощия.

Без таксите печалбата за цялата година е 59,1 милиарда долара. Производството е нараснало с около 100 000 барела петрол и газ на ден на годишна база до 3,8 милиона барела на ден. Коригираната печалба на акция от 3,40 долара надмина консенсуса от 3,29 долара на акция, според данни на Refinitiv.

Данък върху свръхпечалбите

Впечатляващите финансови резултати на Exxon могат да предизвикат нов конфликт с Белия дом. Администрацията на президента Джо Байдън наскоро критикува петролните компании, че изплащат щедри дивиденти на акционерите, вместо да инвестират в производство.

Exxon се похвали, че паричният му поток от операции е скочил до 76,8 милиарда долара миналата година спрямо 48,1 милиарда долара през 2021 година.

Данъците върху неочакваната печалба са "незаконна и лоша политика", смята Майкълс. Налагането на нови данъци върху печалбите от петрол "има ефект, обратен на този, който се опитвате да постигнете", твърди тя, добавяйки, че това ще обезсърчи ново производство на петрол и газ.

Exxon отчете 14 милиарда долара печалба за четвъртото тримесечие без таксите, 60% повече от същия период на миналата година, но с почти 25% спад от предходното тримесечие, тъй като цените на петрола се понижиха и някои операции пострадаха от прекъсвания, свързани със студеното време.

Инвестиции в нови проекти

През миналата година разходите на Exxon за нови петролни и газови проекти се върнаха до обичайни стойности от 22,7 милиарда долара, което е с 37% повече от предходната година. Компанията увеличи разходите за открития в Гвиана, в най-доброто находище на шисти в САЩ, както и за рафиниране на горива и химикали.

"Антицикличните инвестиции, които направихме преди и по време на пандемията, осигуриха енергията и продуктите, необходими на хората, когато икономиките започнаха да се възстановяват", каза главният изпълнителен директор на Exxon Дарън Уудс в изявление.

В началото на декември Exxon Mobil обяви петгодишния си корпоративен план, предвиждайки, че годишните капиталови разходи ще бъдат от 20 до 25 милиарда долара до 2027 година. Петролният гигант също така планира да увеличи програмата си за обратно изкупуване на акции до 50 милиарда долара до 2024 година.

Инвеститорите ще следят и паричния баланс на компанията. Exxon отчете 29,7 милиарда долара в края на четвъртото тримесечие, след като имаше 30,4 милиарда долара в края на третото тримесечие, което е почти 350% повече от отчетените 6,8 милиарда долара в началото на годината.

Компанията предвижда печалбите и паричните потоци да се удвоят до 2027 година в сравнение с 2019 година. Паричният поток от операции през 2019 година възлиза на 29,7 милиарда долара.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Високите цени на горивата ще останат и през 2023 г.

Chevron и Exxon Mobil не планират увеличение на производството си

Exxon Mobil откри големи залежи на петрол край Кипър

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички