Забележителен успех записа първият търг за общи доставки на природен газ в Европа


Забележителен успех записа първият търг за общи доставки на природен газ в Европа
Снимка: iStock

3272

Резултатът от първия търг за общи доставки на природен газ в Европа беше окачествен като „забележителен успех“ от зам.-председателя на ЕК и комисар по междуинституционалните отношения Марош Шефчович, цитиран от Euronews. „Страните, които имаха право да участват в процедурата – от Европейската енергийна общност, потърсиха 11,4 млрд. куб. метра газ, а доставчиците заявиха готовност да доставят 13,4 млрд. куб. Метра“, отчете той.

Над 110 компании се регистрираха за участие в платформата.

Пред репортери Шефчович определи България сред трите най-уязвими държави по отношение на газа и допълни, че заявките на България и Украйна са удовлетворени напълно, а на Молдова – до 80%. Той не уточни нито количества, нито участниците от българска страна. По данни Gas Europe Infrastructure (GIE) към 16 май „Чирен“ е пълен до 83,5% от капацитета си.

Държавите от общността започнаха да трупат резерви от газ на фона на ниските цени на суровината в момента – търговията на нидерландската борса TTF от началото на май се извършва на ниво между 30 и 35 евро/MWh.

Според правилата на търга сега платформата ще свърже купувачите и доставчиците, които самостоятелно да договарят условията по доставката, която трябва да бъде направена в следващите 12 месеца. Вероятно първите доставки ще са факт през втората половина на юни.

От години Шефчович, още когато отговаряше за Енергийния съюз в комисията „Юнкер“, се стреми да лансира общите доставки на енергоресурси и подкрепа от ЕК при двустранни преговори между държави и доставчици. Идеите му обаче не бяха приети.

Сега новата платформа също беше доста критикувана – според анализатори трудно могат да бъдат накарани големите участници на пазара да участват, а те имат ключово значение за договаряне на големи количества, а съответно – по-ниски цени. Според експерти планираните количества са нищожна част от потреблението.

В ЕК обаче обясняват, че целта на общите покупки е успокоение на пазара и недопускане на нови флуктуации на цената, когато страните започнат да търсят газ за газохранилищата си. Това се случи миналата година, когато членовете се конкурираха помежду си за доставките на втечнен газ. Брюксел очаква страните от ЕС да посрещнат новия отоплителен сезон с поне 90% пълни газохранилища.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

ЕС отваря платформата за общи покупки на газ

ЕС с нов удар по Русия в доставките на газ

ЕС насрочи първия търг за общи покупки на природен газ

Страна членка на ЕС внася рекордни количества втечнен газ от Русия

"Газпром" отново с мрачни прогнози и заплахи към Европа за следващата зима

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички