България, Унгария, Чехия и Словакия увеличават доставките от руски петрол


България, Унгария, Чехия и Словакия увеличават доставките от руски петрол
Снимка: iStock

5655

Доставките по петролопровода „Дуржба“ бележат ръст през юни заради опасения от спиране на транзита през Украйна, съобщават източници на Reuters. Според тях заявките нарастват с 16% спрямо нивата през май.

По това съоръжение Русия доставя петрол за Унгария,Чехия и Словакия. Трите държави нямат излаз на море и тръбопроводът не беше засегнат от санкциите на Брюксел срещу Русия. През юни Унгария и Словакия са заявили доставката на 900 000 тона петрол през петролопровода спрямо 750 000 тона през май, предава Reuters. „Ситуацията в Украйна ескалира и е добра идея да се запасим с известни количества петрол“, коментират източниците на агенцията.

Чешката рафинерия Unipetrol, собственост на полската петролна компания PKN Orlen, е заявила 430 000 тона петрол спрямо 400 000 тона през май.

Данните на Bloomberg сочат, че единствената друга държава в ЕС, която получава руски петрол – България, също увеличава покупките на руски петрол в първата седмица на юни.

Офциално от унгарската MOL коментират, че не очакват никакви забавяния на доставките през „Дружба“ през следващите месеци, но отказват да дадат данни за заявките през юни. Полската PKN Orlen пък отбелязва, че никога не е коментирала покупката на петрол и подробности около договорите за доставка.

В Украйна бойните действия се разрастват и обекти на атаки стават големи инфраструктурни обекти – взривове разрушиха стената на язовир Каховка и ВЕЦ „Каховка“ и тръбопровода за пренос на амоняк от Толиати до Одеса. И двете воюващи страни се обвиняват взаимно за тези удари.

Петролопроводът „Дружба“ преминава през територията на Украйна и вече 16 месеца опасенията, че може да бъде разрушен при ескалация на военните действия около трасето са налице. Няколко пъти работата му спря през зимата, след като руски ракетни обстрели повредиха енергийната инфраструктура и оставиха съоръжението без захранване.

Преди да „влязат“ в ЕС тръбите на „Дружба“ минават през територията на Украйна и Беларус. И двете страни непрекъснато увеличават транзитните такси и постепенно трасето губи своята конкурентоспособност.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Бум в износа на руски петрол

Въпреки санкциите: Една страна купува все повече руски петрол

Индия с реакция към ЕС заради руския петрол

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички