Ето какви компании се занимават с половината от износа на руски петрол


Ето какви компании се занимават с половината от износа на руски петрол
Снимка: iStock

1821

В месеците след началото на войната в Украйна неизвестни компании започват да се занимават с износа на руски петрол към Азия. В периода между март и юни 2023 г. те „никнат като гъби“, след като големите търговци и петролни компании се отдръпват от търговията заради санкциите, пише Reuters, позовавайки се на свои източници и на анализи на данните на мозъчния тръст Kpler и на Refinitiv.

Според тях над половината петрол, който изнася Русия – между 6 млн. и 8 млн. барела на ден, се доставя от такива фирми – често без никаква история в търговията. Събрани заедно, те създават един от най-големите петролни търговци в света, опосочва Reuters.

През 2022 г. около 30 посредника без търговски опит управляваха сделки с руския петрол, сочат данни на Eikon. Сега броят им се увеличава до около 40.

Междувременно САЩ се готви да „напомни“ на търговци, застрахователи и собственици на кораби, че има горна граница на цената на руския петрол, допълва още агенцията, като се позовава на свои източници. Тактиката ще е „мека“ – писма и телефонни разговори, а не заплахи за санкции и наказания, твърдят източниците на агенцията. В момента се води подобна комуникация, но усилията ще бъдат засилени.

Според данни на пазара в последните 2 седмици руският сорт Urals се търгува над тавана от 60 долара за барел, определен от Г-7 и ЕС през декември 2022 г. Мярката беше внимателно премислена, за да не бъде разтърсен допълнително пазарът и да бъде задълбочена енергийната криза. Целта е да запазим Русия на пазара, но приходите ѝ да се ограничат, обясниха западните лидери.

В крайна сметка официалните данни на руското Министерство на финансите сочат, че от началото на годината приходите от търговия с газ и петрол спадат с 47%. Анализи на Bruegel обаче сочат, че причината за това е не толкова ограниченията върху цената, а ембаргото, наложено на вноса на руски петрол.

Все пак ограниченията дават редица лостове за влияние в ръцете на основните купувачи – Индия и Китай, а Русия заради допълнителни разходи, за да осигури доставките, включително и заради многократно удължените дестинации на танкерите и за застраховки на товарите. Според Reuters през юни централната банка на Русия е отпуснала 9 млрд. долара под формата на гаранции на товарите, блокирани пари и Кремъл не може да инвестира във войната в Украйна.

Според оценки скоро Русия ще достигне максимума от азиатския пазар и ще трябва да търси други начини за повишаване на доходите от петрол и природен газ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Загуби ли Русия енергийната битка в Европа?

Още една държава получава първата си доставка евтин руски петрол

4 европейски страни, включително и България, събират запаси от руски петрол

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички