Русия изпитва недостиг на горива, въпреки че е един от най-големите петролни играчи в света


Русия изпитва недостиг на горива, въпреки че е един от най-големите петролни играчи в света
Снимка: iStock

4900

Русия, която е един от най-големите петролни играчи в света, изпитва остър недостиг на горива в някои от южните си региони в ключов за събиране на реколтата период, посочват източници от сектора, цитирани от Reuters. Нещо повече - очакванията си в близките месеци ситуацията да се влоши.

Търговците твърдят, че пазарите на горива са засегнати от комбинация от различни фактори, сред които лошата поддръжка на рафинериите, инфраструктурни проблеми по жп трасетата и слабата рубла, която стимулира производителите да изнасят.

През последните месеци Русия се опитва да реши проблемите с недостига на дизел и бензин, като дори прибегна до ограничения на износа, за да предотврати по-сериозна криза с горивата. Същевременно правителственото решение да бъдат орязани субсидиите за рафинериите вероятно допълнително ще намали наличностите от горива на руските пазари, посочва Reuters, цитирана от БТА.

Не регионалните складове на петролни продукти в южните руски региони беше разпоредено да свият или дори да прекратят временно продажбите на горива, а на бензиностанциите - да ограничат обемите, които продават на клиентите си.

"Изобщо няма бензин А-92 за шофьорите в регионите на Краснодар, Адигея и Астрахан, бензин А-95 и дизел се намират все по-трудно", заяви търговец от руския юг. Друг търговец признава, че в складовете и бензиностанции в региона на Самара за втора поредна седмица няма нито дизел, нито бензин.

Руският вицепремиер Александър Новак заяви вчера, че недостиг на горива няма. В същото време той каза, че правителството работи, за да "гарантира стабилните доставки на горива за вътрешния пазар".

Русия свива износа на петрол с нови 300 000 барела на ден

Търговците казват, че до недостига се е стигнало след рязкото покачване на цените на едро. В същото време държавата налага таван на цената на дребно и позволява на търговците да вдигат цените на бензина и дизела само в унисон с официалната инфлация.

Източници от сектора твърдят, че ситуацията едва ли ще се подобри преди октомври, когато много рафинерии приключват ремонтите и същевременно търсенето се очаква да намалее.

От липса на горива се оплакват много фермери. "Има недостиг на горива, цените на продуктите се покачиха с 10-20 на сто", казва Андрей Недужко, генерален директор на земеделския холдинг "Степ". Компанията му работи в южните региона на Ростов, Краснодар и Ставропол. По думите му обаче няма рискове за есенната сеитба.

Цените на едро на дизела започнаха да се покачват рязко от юли и за последните два месеца са скочили с една четвърт до 67 000 рубли (700 долара) за тон. "Не купуваме. Цените полудяха", казва собственик на склад за горива.

Министърът на енергетиката заяви миналата седмица, обемът на производството на горива в Русия напълно задоволява търсенето, като се вземе предвид пренасочването на количества, предвидени за износ, към вътрешния пазар и използването на резерви. Той освен това призова петролните компании да намерят начин да свалят цените на едро, особено в земеделските региони.

Нарастващата цена на войната може да създаде проблеми за икономиката на Русия

Призракът на хиперинфлацията надвисва над Путин и икономиката на Русия

Ще се справи ли България без "Лукойл"?

Неизвестни и неопитни компании управляват половината от износа на руски петрол

Турция увеличава данъците върху горивата с близо 200%

Въвеждат нови правила в ЕС за зарядните станции за чисти горива

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички