Русия свива износа на петрол с нови 300 000 барела на ден


Русия свива износа на петрол с нови 300 000 барела на ден
Снимка: iStock/Guliver

2213

Русия свива износа си на суров петрол с нови 300 000 барела на ден, като мярката влиза в сила от месец септември. Това става ясно от думите на руския вицепремиер Александър Новак, който отговаря за енергийния сектор, предава ДПА, цитирана от БТА.

По думите му, цитирани от агенция "Интерфакс", износът през август беше намален с 500 000 барела дневно, а Москва е в преговори с други страни производители на петрол за намаляване на добивите и износа и през октомври.

Въпреки западните санкции през март Русия е изнасяла по 8,1 милиона барела петрол дневно. Според Международната агенция по енергия (МАЕ) това е най-високото ниво от април 2020 г.

При все това приходите на Москва са спаднали, тъй като западните държави почти не купуват руски петрол и той се насочва към Индия и Китай на занижени цени. Същевременно Г-7 обяви таван на цената на руския петрол и опитва да намери механизми да го налага и прилага на световните пазари.

Новак заяви освен това, че правителството опитва да постигне стабилност на вътрешния пазар на горива посредством контрол върху т. нар. "сив износ", отнасящ се за износ на петрол и петролни продукти, предназначени за руския пазар и получили държавни субсидии.

През юли в много руски региони беше регистриран недостиг на горива, а същевременно цените рязко се покачиха, посочва ДПА.

"Увеличаваме количествата, които задължително трябва да бъдат доставяни на стоковите борси", заяви Новак. "Принципно има достатъчно петрол, но въпреки това е необходимо да стабилизираме пазара до края на активния земеделски сезон."

Нарастващата цена на войната може да създаде проблеми за икономиката на Русия

Цената на петрола скочи до 4-месечен връх заради съкращенията в добива на Саудитска Арабия и Русия

Русия загуби енергийната битка в Европа

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички