Турция увеличава данъците върху горивата с близо 200%


Турция увеличава данъците върху горивата с близо 200%
Снимка: iStock

4047

Турция увеличава данъците върху горивата с почти 200% в неделя – ход, който ще засили инфлационния натиск и ще постави под натиск бюджетите на домакинствата, съобщава Reuters.

Новите специални данъци върху потреблението на различните видове горива – включително бензин и дизел, бяха публикувани в Държавен вестник.

Увеличението ще помогне да се задоволят финансовите нужди, произлизащи от смъртоносните земетресения през февруари, и ще позволи на Министерство на финансите да поддържа силни парични резерви, се казва в изявление на министерството. Земетресенията причиниха щети за над 100 млрд. долара, показват оценки на правителството.

Очаква се обаче решението да ускори инфлацията – в момента на ниво от 38%, още, когато се комбинира с отслабената лира и правителствените планове за повишаване на разходите, за да се изпълнят предизборните обещания.

Нов законопроект цели да компенсира част от фискалната тежест, като повиши корпоративните данъци и удвои данъка върху превозните средства за 2023 г. Вече бяха въведени данъчни увеличения по редица потребителски стоки.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, който си подсигури нов 5-годишен мандат с вота през май, обеща временно увеличение на минималната заплата и вдигане на пенсиите. Лирата изгуби около 1/4 от стойността си спрямо долара от изборите насам.

Ердоган назначи нови „пазители“ на икономиката след вота в опит да възстанови доверието. Бившите банкери от Wall Street Мехмет Шимшек и Хафизе Гайе Еркан бяха назначени съответно за финансов министър и гуверньор на централните банки.

Нетрадиционен експеримент, който поддържаше основния лихвен процент изкуствено нисък въпреки високата инфлация преди вота, накара инфлацията да надхвърли 85% през 2022 г. и изчерпа валутните резерви на страната, докато политиците се опитваха да запазят лирата стабилна.

Новото икономическо дуо обещава ценова стабилност. Централната банка вдигна основния си лихвен процент за първи път от над 2 години – до 15% от 8,5% - и се очаква да продължи, описвайки ходовете ги като „постепенен“ цикъл на затягане този месец.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Вдигат минималната заплата в наша съседка с 34%

Турция изнася все повече за Близкия изток

Въведоха нови правила за пътуване в Турция

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички