Къде в момента в Европа бензинът и дизелът са най-евтини и къде - най-скъпи


Къде в момента в Европа бензинът и дизелът са най-евтини и къде - най-скъпи
Снимка: iStock

8055

Най-евтино дизеловото гориво в момента в Европа се продава в България и Чехия, коментира за РИА Новости главният анализатор от чешката компания Finlord, Борис Томчиак. Според неговите данни и изчисления, средната цена на дизеловото гориво у нас е 1,64 долара за литър, а в Чехия – 1,7 долара за литър. Ако вземем само днес, например, средната цена на дизела у нас е 2,93 лв. за литър, или около 1,63 долара за литър.

"В частност, в Чехия ниската цена на дизеловото гориво се обяснява с факта, че правителството на страната в средата на 2022 г. намали потребителския данък върху горивото, което доведе до спад на цените за потребителите. 6 месеца по-късно, т.е. наскоро, кабинетът на министрите върна потребителския данък върху бензина на предишното ниво, но запази отстъпката за дизеловото гориво", заяви Томчак.

По думите му средната цена на един литър дизелово гориво в най-големите държави от ЕС, е съответно: в Германия е 2,06 долара, в Италия – 2,09 долара, а във Франция – 2,11 долара за литър дизел. Ако колата ви е на дизел, скоро ще плащате повече

Цената на бензина

По отношение на цената на бензина в Европа, по данни на експерта, сега тя е най-ниска в Словения и пак в България – по 1,46 долара/литър. Днес, например, по данни на сайта fuelo.net средната цена на горивото у нас е 2,60 лв. за литър, или около 1,44 долара. Малко по-високи са цените на бензина в Хърватия (1,55 долара/ литър), Полша (1,56 долара/ литър) и Чехия (1,65 долара/ литър).

На другия полюс, с най-скъп бензин, напоследък са Германия (2,02 долара/литър), Италия (2,03 долара/литър) и Франция и Гърция – с по 2,08 долара за литър. Колко гориво могат да си купят във всяка държава от ЕС?

Чешкият експерт посочва, че освен в неговата страна, редица държави от ЕС са прибегнали до данъчни облекчения през 2022 г., за да понижат цените на горивата за потребителите. Такива бяха предприети от властите в Италия, Германия и Унгария, които сега се върнаха към първоначалните си позиции. "Смятам, че чешкият кабинет трябва да направи същото по отношение на дизела, за да не се развие спиралата на държавния дълг", заяви Томчиак. Компенсации за горивата: Няма да са 1 лев и няма да са за всички

Експертът обаче е на мнение, че цените на бензина и дизеловото гориво в Чехия и в редица други европейски страни ще започнат да се покачват в близко бъдеще. "Периодът на спада на цените на горивата в Европа, по всичко изглежда, приключва", прогнозира главният анализатор от Finlord. Високите цени на горивата ще останат и през 2023 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Гърция вдига почти двойно субсидията за гориво

Отстъпката за горивата продължава и догодина, ще има и други

Предстои още по-сериозно поскъпване на горивата

Колко ще плащаме за гориво след преместването на "Лукойл" у нас?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички