Гърция вдига почти двойно субсидията за гориво


Гърция вдига почти двойно субсидията за гориво
Снимка: iStock

9188

Гърция увеличава размера на месечната субсидия за гориво, която получават собственици на автомобили и мотоциклети. Властите очакват поскъпването на горивата да продължи, което натоварва бюджетите на домакинствата и ограничава плановете за почивка. Гърция е на нокти: Бензинът скача до 3 евро за литър

Финансовата подкрепа (т.нар. "Fuel Pass 2") за колите се вдига от 45 до 80 евро, а за мотоциклетите от 35 на 60 евро през следващите 3 месеца, съобщават гръцки медии. По-голяма ще е субсидията по островите, където традиционно горивата са по-скъпи. Там субсидията се увеличава от 55 на 100 евро за автомобил и от 40 на 70 евро за мотор. Гърция вдига минималната заплата, дава ваучери за гориво

Специални облекчения са предвидени за земеделските стопани, които ще имат право още през август да им бъде възстановен акцизът за закупените горива през първото шестмесечие на годината.

От субсидията ще могат да се възползат около 3 милиона шофьори, които могат да кандидатстват за облекчението за гориво на платформата gov.gr. Те ще получат субсидията под формата на цифрова електронна карта. Онези, които нямат тази възможност, могат да получат субсидията директно в банката, обясни министърът на финансите Христос Стайкурас. Колко гориво могат да си купят във всяка държава от ЕС?

По-строги санкции за измама с гориво

Гръцкото правителство реши да прибегне до още по-строги мерки за справяне с контрабандата и измамите при горивата. Ще бъдат затваряни бензиностанции, които притежават, разпространяват и търгуват с некачествено гориво. Имената на въпросните търговци ще бъдат оповестявани публично.

Наказанието ще зависи от тежестта на нарушенията, като спирането варира от 10 дни за до 5000 литра подправено гориво до тримесечно затваряне за над 45 000 литра. Собственикът на бензиностанцията ще трябва да плати и за унищожаването на въпросното гориво.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Поскъпва транспортът в Гърция, както и услугите на плажовете

Унгария сложи таван на цените на горивата

Хърватия върна тавана на цените на горивата

Политиците се чудят как да овладеят цените на горивата

Поскъпването на горивата ще продължи и догодина

Бензинът в Кипър достигна невиждан връх

Цените на петрола и горивата дълго ще останат високи

Предстои невиждано поскъпване на петрола

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички