Гърция вдига минималната заплата, дава ваучери за гориво


Гърция вдига минималната заплата, дава ваучери за гориво
Снимка: iStock

7785

Гърция повишава минималната работна заплата до 713 евро. Увеличението от 7,5% (50 евро) влиза в сила от 1 май и ще вдигне брутните заплатите на приблизително 650 000 служители. Нетната им заплата на практика ще се увеличи до 613 евро (при 569 евро в момента).

"Сега е моментът за увеличаване на по-ниските доходи", каза премиерът Кириакос Мицотакис в телевизионно обръщение към съгражданите си. Той призова работодателите да се съобразят с решението на правителството и да увеличат заплатите на всички служители.

По думите на Мицотакис увеличението ще донесе на въпросните 650 000 души повече от една допълнителна нетна заплата годишно.

Миналия декември гръцкият премиер обеща да увеличи два пъти минималната работна заплата през 2022 г. Обявеното увеличение от 1 май идва след повишението от 2%, което влезе в сила на 1 януари.

Ходът на гръцките власти идва, когато гражданите се сблъскват с покачващите се цени на енергията и храните, след като руската инвазия в Украйна изостри скока в цената на природния газ.

За какво стига увеличението

Според опозицията и профсъюзите повишението на нетните заплати от 44 евро е твърде малко и тези "джобни пари" не могат да компенсират нарастващите цени, а предложената от Мицотакис заплата не стигала дори за сметките за ток. Гърция продължава енергийните помощи за домакинствата

Основната опозиционна партия Сириза обеща незабавно да увеличи минималната заплата до 800 евро, ако дойде на власт, и едновременно с това да унищожи "джунглата на трудовите отношения", създадена от консервативното правителство на настоящия премиер.

Социалистите от Пасок смятат, че минималната работна заплата трябва да бъде 751 евро и да се прилагат свободни колективни трудови договори. "700 000 служители на непълно работно време или на прекъсвания ще получат (средно) брутно увеличение от 25 евро!", се казва в изявление на социалистите.

Заради все по-високите цени покупателна способност на гърците се свива драстично. В последните месеци те значително са намалили разходите си за стоки от първа необходимост. Някои дори се лишават от отопление, за да пестят пари. Профсъюзите настояват минималната работна заплата да бъде 751 евро месечно, а държавата да вземе спешни мерки срещу наемането на непълно работно време, което е честа практика в южната ни съседка. Ограничения при пазаруването на храни в Гърция

Гърците плащат най-високите сметки за ток в ЕС, а мнозина се съмняват, че в страната има "енергиен картел". Правителството обеща да намери начин за ограничаване на цените на енергията, за да подпомогне бизнеса и домакинствата, ако Европейският съюз скоро не вземе мерки в тази насока. Гърция вдига двойно енергийната помощ за потребителите на газ

За да потушат все по-силното недоволство от високите цени, гръцките власти започват да дават и ваучери за гориво на стойност от 30 до 50 евро. Схемата ще действа през април, май и юни, а десетки хиляди гърци вече са кандидатствали за ваучерите. От няколко месеца държавата дава и енергийни помощи, покривайки част от сметките за ток на най-бедните. Нови мерки срещу скока на горивата в Гърция

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Гърция сваля данъци и вдига пенсии, за да се бори с кризата

Гърция се готви да намали ДДС за хляба и олиото

Гърция помпа нови 400 млн. в справянето с енергийната криза

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички