Гърция се готви да намали ДДС за хляба и олиото


Гърция се готви да намали ДДС за хляба и олиото
Снимка: iStock

5825

Гръцкото правителство обмисля да намали данък добавена стойност (ДДС) за хляба и олиото, като идеята е тези продукти да се облагат с данък в размер на 6 на сто, съобщава гръцкото издание Money Review, отбелязвайки, че в момента налогът е 13 процента.

В рамките на няколко дни, заради поскъпване на суровините и електроенергията, цената на хляба, който е основен продукт в потребителската кошница на гръцките граждани, се е увеличила с 20 на сто, посочва изданието, цитирано от БТА.

Изчисленията обаче показват, че намалението на ДДС на хляба ще струва на държавния бюджет 150 милиона евро, като съществуват и опасения, че мярката може да не повлияе реално на цената му.

Гръцкото правителството ще обсъди възможния дефицит на стоки заради войната в Украйна и допълнителни мерки за подпомагане на домакинствата. Според предварителните прогнози инфлацията през март в Гърция е близо 8 на сто.

Обсъжда се внос на царевица от България, Румъния и дори от Южна Америка, пише по темата вестник "Етнос". Кабинетът на Мицотакис обмисля алтернативни доставки на стоки, които сега не могат да дойдат от Русия и Украйна. Предложенията са още за внос на олио от Аржентина и жито от европейски държави и Канада.

Правителството обмисля и финансова помощ за животновъди и земеделци.

Наското гръцките власти задължиха фирмите да обявят какви са запасите им от пшеница, торове, фуражи и царевично/слънчогледово олио. Гърция има достатъчно от всичко, с изключение на слънчогледовото олио.

Търговците казват, че нямат проблем с доставките, въпреки че много супермаркети вече са въвели ограничения за закупуване на брашно, слънчогледово/царевично олио и дори захар, твърдейки че това е предпазна мярка, която да попречи на излишното и паническо презапасяване с храни.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички