Отстъпка за горивата ще има и след Нова година за сметка на "Лукойл"


Отстъпка за горивата ще има и след Нова година за сметка на "Лукойл"
Снимка: iStock

12063

Отстъпката от 0,25 лева за литър гориво ще продължи и след Нова година, но вече не със средства от бюджета, а от свръхпечалбите в енергийния сектор. Това заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов пред bTV. Нова отстъпка за горивата от догодина, но не за всички

За момента мярката от 25 стотинки отстъпка ще продължи да функционира, но тъй като говорим за цял пакет от мерки, те ще започнат да функционират от края на януари 2023 година, каза Стоянов.

"Тази отстъпка няма социален ефект – предоставя се без подоходни критерии, и вероятно няма да продължи през цялата 2023 г. Засега компенсацията ще остане, тъй като няма техническа възможност за включване на други мерки в сектора. Но отново искам да подчертая с парите от свръхпечалбата на "Лукойл", внесла 90 милиона лева данъци, а не с тези от бюджета", обясни Стоянов. Министър: Отстъпката за горивата е лоша мярка в полза на "Лукойл"

Мярката беше критикувана от Брюксел, защото не предоставя правото на всички граждани на ЕС да се възползват от нея. Според публикации Румъния е сезирала ЕК за нарушението на правилата.

Министърът обясни още, че с парите от свръхпечалбите ще се финансират предимно мерки за използване на обществения транспорт, в това число и градския транспорт. Те ще бъдат насочени към хора от уязвими групи и с ниски доходи (под 1000 лв. на месец, които ще се доказват с данъчни декларации). Документът за отстъпка вероятно ще се издава от общините и ще се представя пред органа, от който се купува билета/картата. Отстъпките ще се въвеждат поетапно, като вероятно първи ще бъдат тези за БДЖ. Подготвят по-голяма отстъпка за горивата, кой ще може да я ползва

Отстъпката за горивата беше въведена в началото на юли, като може да се ползва от собствениците на лични автомобили. До момента тя струва на бюджета 190 млн. лв. Тъй като че вече има официално решение на правителството за спирането ѝ, сега тепърва ще се върви към вземане на ново решение, но ще се мине през определени процедури и чак тогава, ако те бъдат издържани, решението ще стане факт. В момента се работи върху техническите параметри на мярката, като целта е да влезе в сила от началото на февруари.

Междувременно парламентът прие на първо четене предложените от ГЕРБ компенсации за цените на горивата, които ще важат за бензин, дизел, метал и автогаз. Според законовите промени компаниите, преработващи руски петрол (т.е. "Лукойл") ще внасят пари в специална сметка във Фонда за сигурност на електроенергийната система, с които ще бъдат компенсирани както граждани, така и фирми.

По думите на Стоянов точната сума, която ще бъде преразпределена от свръхпечалбите на "Лукойл", зависи от моментната цена на различните сортове петрол. Колко ще плащаме за гориво след преместването на "Лукойл" у нас?

България не разполага с достатъчно складове, където да съхранява остатъчни продукти от преработка на петрол, които не могат да се използват в страната. По думите на Стоянов затова и страната ни е получила разрешение за износа към трети страни. В 9-ия пакет със санкции срещу Русия е записано, че България може да изнася горива и други петролни продукти само към Украйна. Такова изключение получи и Словакия и Slovnaft ще може да продължи да изнася продукти за Украйна. Шефът на "Лукойл": Рафинерията в Бургас не изнася горива за Украйна

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Отстъпката за горивата може да е 3 пъти по-голяма

Отстъпката за бензина и дизела всъщност е само 10 стотинки

Нова измама: Бензиностанции ни лъжат с остъпката за горивата

Бензинът и дизелът неизбежно падат преди Коледа

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички