Отстъпката за горивата може да е 3 пъти по-голяма


Отстъпката за горивата може да е 3 пъти по-голяма
Снимка: iStock

9310

Отстъпката в цените на горивата може да бъде поне 75-80 стотинки, а при дизела дори 1 лев. Това посочи икономистът Георги Ангелов от Институт "Отворено общество" в сутрешния блок на NOVA. За целта държавата трябва да намери начин да обложи руския нефт, който "Лукойл" внася и преработва у нас. Подготвят по-голяма отстъпка за горивата, кой ще може да я ползва

Проблемът е, че има свръхпечалба, но тя не се декларира в България. Властите у нас могат да обложат с данък само печалбата, която "Лукойл" реши да декларира у нас, а руската компания декларира малко, така че постъпленията в бюджета няма да са значителни, обясни икономистът. Заради високите цени: България налага данък върху свръхпечалбата на "Лукойл Нефтохим"

"Въпросът е как, в момента в който танкерът с руски петрол дойде в България, да бъде обложен с такса", каза Ангелов. Таксата трябва да се начисли върху разликата между световната цена на петрола и руската цена на петрола, която е значително по-ниска. "За да може танкерът да разтовари, той трябва да си плати", посочи икономистът.

Страната ни получава евтин руски петрол, но ни го продават на висока цена през швейцарска компания (Litasco), която получава разликата в цената. "Въпросът е ние да я обложим, за да може да влезе при нас", поясни Ангелов.

Тази такса е свръхпечалба за страната, благодарение на която отстъпката от 25 стотинки на литър гориво може да бъде увеличена до 75 стотинки или дори повече, твърди икономистът.

Моментът е идеален за данък върху руския нефт

Размерът на остъпката зависи от възможностите на бюджета - сумата може да е както 25 стотинки, така и 75 стотинки, 1,50 лв. и т.н., каза енергийният експерт Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт. Според него по-важната цел е да се намали цената, на която се продава горивото, вместо да се увеличава държавната помощ. Цените на горивата у нас могат да бъдат много по-ниски, твърди експерт

Моментът е идеален България да се възползва от получената отсрочка за покупките на руски петрол и да го обложи с въпросната такса. Политиците нямат оправдание, ако не го направят, смята Стайков.

Експертът се чуди защо се говори за свръхпечалбите на "Лукойл", при положение, че компанията години наред няма печалба. Откъде да дойдат сега свръхпечалбите?, попита риторично той и даде за пример как евтината цена на руския нефт сорт "Уралс" не се прехвърля към крайната цена на нефта. "Лукойл" сменя бизнес модела, ще плаща данъци

Когато няма свръхпечалба, няма какво да обложите. Това е като с цената на "Газпром" - няма значение дали газът струва 2 евро или 200 евро. Когато "Газпром" не ви дава газ, цената е без значение. Когато "Лукойл" не декларира печалба или декларира 80-100 млн. лв. няма значение дали ще вземете 10% или 30% от тях, обясни енергийният експерт.

Най-добрият вариант е да бъде вписано в закона - в срок от 30 дни цените да бъдат намалени. Ако това не се случи, българските власти да премахнат изключението от ембаргото и дерогацията да бъде забранена. "Или (руснаците) намаляват цените, или махаме изключението", предложи Ангелов. ЕС има нов план за руското петролно ембарго, България получава отсрочка

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Преди петролното ембарго на ЕС: "Лукойл" удвои печалбата си

Реално ли е "Лукойл Нефтохим Бургас" да спре работа без руски петрол?

"Лукойл" спира работа при забрана за внос на руски петрол

Обръща ли се държавата срещу Лукойл?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички