Обръща ли се държавата срещу Лукойл?


Обръща ли се държавата срещу Лукойл?
Снимка: БГНЕС

7973

Преди време Българският енергиен холдинг (БЕХ) беше направен с тази цел – да регулира пазара и да бъде буфер в сферата на енергетиката и до ден днешен виждаме, че това не работи. Ефектът е постоянни загуби. При горивата става въпрос за още по-големи суми и загубите ще са по-големи. Нямаме гаранция, че държавата ще бъде честен играч. Имаме индикации за това, именно защото фирми близки до държавата лобират за този процес от известно време. Така коментира създаването на Държавна петролна компания, която да поддържа държавни бензиностанции в страната, енергийният експерт Мартин Владимиров пред БНТ.

Аналогията с БЕХ е подвеждаща, защото пазарът е декапитализиран. Ако го нямаше БЕХ, щяхме да затворим Мариците и да извадим хора на борсата, а енергийната ни система, която е направена много балансирано, трябваше да се срути, репликира го проф. Атанас Тасев.

Целта на "Държавната петролна компания" е тя да е коректен партньор и коректен играч в сектора. Идеята е през тази държавна компания обществото да получава по-бърза и правилна информация относно количеството и качеството на петрола, обясни вчера министърът на икономиката Емил Караниколов.

Горанов обеща 100 държавни бензиностанции до 12 месеца

По думите на Тасев няма да се повтори моделът "Марешки". Освен това акцент не са бензиностанциите, а данъчните складове и с намесата на държавата там е се задължат всички компании да заделят резерви и да ги пазят. Експертът подчерта и, че така ще се спре достъпът на трети лица до военновременните запаси. Но най-важното е че се въвежда икономически диспечинг, подчерта той.

Мисля, че става въпрос наистина до складовете – през последните години битката е там, съгласи се Владимиров. Дяволът е в детайлите и мотивът на държавата да се намеси на пазара на горивата е обясним, предвид факта как се развива той особено на едро. Има нужда от промяна, това е факт. Но чрез влизане в директна конкуренция с частни компания не е най-удачния начин, репликира го Владимиров.

Регулаторите изпълняват точно тази функция – има механизми в правомощията на комисиите, така че да няма олигархични монополи в бранша, подчерта той. През последните години обаче се забелязва слаб експертен потенциал в тях, а и поведението им не е в тази посока да пазят свободната конкуренция, каза Владимиров и даде за пример колко разследвания на КЗК са спирани преди финал и реални последици за разбиване на монопола в горивата.

Лукойл може да спре работа заради нов закон

През годините такъв комфорт имаше една компания в страната – Лукойл, сега имам чувството, че държавата по-скоро се обръща срещу този играч, отколкото да осигури конкуренция и прозрачност. Виждаме отново държавна намеса, за да се преразпредели пазара, каза Мартин Владимиров.

Според проф. Тасев, най-важното в момента е, че "сега наистина нещата стават прозрачни. Това предприятие е с държавен капитал, но е по търговския закон. Целта му не е да максимизира печалбата, така че винаги ще влияе на процесите на плавния преход в цените", обясни той.

Този аргумент е верен, но проблемът е че държавата влиза като играч на пазара. Представлява един вид конкуренция на частните играчи. Това големите го нарекоха дъмпинг на цените, отговори му Владимиров.

Създават държавни бензиностанции и петролна компания

Споровете около пазара на горивата са от 2007 г., подчерта Тасев. И винаги възниква проблем със структурата на себестойността. И винаги доставчиците обясняват, как всичко са минимизирали до последно, сега когато има държавен играч на пазара, ще видим дали наистина е така. Целта на държавата не е печалба. Тя ще я използва като буфер, за да играе на този пазар. Няма хипотеза държавата да загуби. Всички ще спечелим от това, ако направим анализ какво губим от високите цени на горивата, обясни още той.

Тези държавни бензиностанции с какво ще се финансират. Колко ще струват, къде ще бъдат. Ще се изкупи ли настояща верига? Все въпроси без отговор, подчерта Владимиров.

А с какъв петрол ще оперират държавните бензиностанции?

При обичайната схема ще се внася петрол. По-важното е, че ще се появят и нови играчи. Според Владимиров обаче вносът отново ще бъде руски и това трябва да е основният аргумент срещу подобна инициатива. "България ще бъде 100% зависима от Русия – както преди, така и сега. Новите играчи са отново със сериозни връзки с Русия", каза той

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички