Създават държавни бензиностанции и петролна компания


Създават държавни бензиностанции и петролна компания
Снимка: iStock/Guliver

9002

Държавата готви директна намеса в сектора на горивата чрез изграждането на държавни данъчни складове и бензиностанции.

За целта ще бъде създадена "Държавна петролна компания" – предприятие, което ще съхранява горивата и петролните продукти от държавния резерв и ще има бензиностанции из цяла България. Освен че ще продават горива, държавните бензиностанции ще дават възможност и за зареждане на електромобили. Принципал на новата държавна компания ще бъде министърът на икономиката.

Предложението е на министерството на финансите, а очакваният ефект – по-силна конкуренцията на пазара на горива и осигуряване на максимално ниски цени за гражданите и бизнеса. За да засили конкуренцията, държавата ще задължи собствениците на данъчни складове да съхраняват горива на други вложители.

Държавната компания също ще разполага със складови бази, в които да се съхраняват горива и на други вложители.

Лукойл може да спре работа заради нов закон

Случващото се съмнително прилича на опит на държавата да наложи някакъв монопол на пазара на горива – както при разпространението и търговията, така и при данъчните и акцизните складове.

Ходът изглежда като директна атака срещу най-големия производител и дистрибутор на горива у нас – "Лукойл". Компании от групата на "Лукойл" притежават 90% от складовете с дизел и 80% от складовете с бензин в България, според последната публично достъпна информация.

Държавният резерв поддържа собствени данъчни складове, където се съхраняват запасите от горива и нефтопродукти за извънредни ситуации. По закон агенцията е длъжна ежемесечно и ежегодно да информира за количествата и вида на резервите, но без да разкрива точното им местонахождение и техните собственици.

По информация на Expert.bg всеки производител на горива в България е длъжен да съхранява наличности от петролни продукти на държавния резерв, за които държавата му плаща наем. Това са т.нар. горива за извънредни ситуации, които се обновяват периодично. Същото важи и за потребителите на горива, които ги използват за собствени нужди - като топлофикациите например. 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички