Държавата подготвя голяма отстъпка в цените на горивата


Държавата подготвя голяма отстъпка в цените на горивата
Снимка: iStock

27721

Цените на горивата няма да отидат надолу, а ще има компенсации. Цялата схема ще се базира на европейския регламент за свръхпечалбите в енергетиката. Идеята е да бъдат иззети свръхпечалби от сектора на горивата, те да отиват в специален фонд, от който ще получават компенсации и фирмите, и хората. Това заяви пред NOVA служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Ето къде в страната можете да заредите най-евтиното гориво

Компенсациите вероятно ще са значително по-големи от досегашната отстъпка за гориво от 25 стотинки на литър. Засега не е ясен точният размер, той ще зависи от това колко пари събира държавата на месец от сектора на горивата, посочи икономическият министър. Отстъпката за бензина и дизела всъщност е само 10 стотинки

Цените на колонките на бензиностанциите ще се запазят, но ще плащаме по-малко на касата. Всеки ще може да използва новата компенсация за гориво, но засега не е ясно дали ще е еднаква за всички. Детайлите ще реши Народното събрание при обсъждането и гласуването на новите правила. Служебният министър на икономиката се надява промените да бъдат приети максимално бързо от депутатите и да влязат в сила още от средата на месеца. Нова измама: Бензиностанции ни лъжат с остъпката за горивата

Мярката би намалила цените на всички стоки поради намаляване на разходите за логистиката им. По думите на Никола Стоянов това е сериозна антиинфлационна мярка, но тя не е достатъчна. Според него септември ще е последният месец, в който инфлацията ще расте. Ако горивата за бизнеса станат по-евтини, ще поевтинее и логистиката на стоките, а оттам – и самите те.

Свръхпечалби и внос на руски нефт

Според Стоянов, сега ще се приемат правила, с които ще се прибират свръхпечалби. "Фирми в Швейцария (Litasco) не можем да облагаме, това е ясно. Ще създадем механизъм за българските компании", заяви служебният министър на икономиката. По думите му не е важно каква печалба имат в момента компании като "Лукойл Нефтохим", а каква ще бъде тя през ноември, декември, януари и февруари. Няма да има връщане назад при облагането на печалба – гледаме само напред, посочи министърът. Стоянов не отрече, че от "Лукойл Нефтохим" могат да се вземат 33 млн. лв. Заради високите цени: България налага данък върху свръхпечалбата на "Лукойл Нефтохим"

Стоянов коментира и спора за това имаме ли право да препродаваме петролни продукти, произведени от руски нефт. "Дерогацията е абсолютно ясна. Ние имаме право да внасяме руски петрол. Когато той се преработва на територията на България, получените продукти можем да изнасяме в Европейския съюз", заяви министърът.

Можем да изнасяме петролни продукти, направени от руски петрол – горива, масла и т.н., увери Стоянов. Страната ни обаче не може да внася нефт от Русия и да го изнася за други страни. "Идеята е да не сме врата за руския петрол", поясни Стоянов.

Но на въпрос защо от ЕК ни напомнят каква е дерогацията, отговорът беше, че целта не била руски петрол да влиза от България и да продължава към други пазари.

Попитан и дали е казал, че ако "Лукойл Нефтохим" не изнася за трети страни горива, произведени от руски петрол, цената на горивата ще стане 5-6 лева, министърът потвърди. Вчера (2 ноември), Никола Стоянов каза това пред икономическата комисия в парламента и добави, че ще стане или това, или рафинерията ще затвори, ако не изнася продукция за трети държави. Реално ли е "Лукойл Нефтохим Бургас" да спре работа без руски петрол?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кабинетът преговаря с "Лукойл" за по-ниски цени на горивата

"Лукойл" удвои печалбата си преди влизането в сила на ембаргото върху руския петрол

БПГА: Няма притеснения, че цените на горивата ще тръгнат нагоре

Цените на горивата у нас могат да бъдат много по-ниски, твърди експерт

БПГА: Задава се ново поскъпване на дизела и бензина

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички