Защо масовите разпродажби на пазара на държавен дълг будят сериозни притеснения


Защо масовите разпродажби на пазара на държавен дълг будят сериозни притеснения
Снимка: iStock

3127

Защо масовите разпродажби на пазара на държаввен дълг будят сериозни притеснения, издавайки нови потенциални проблеми за икономиките по света?

Резкият спад на пазара на държавни облигации по света повиши цената на дълга на някои нации до нива, невиждани от повече от десетилетие. Това е лоша новина за правителствата, чиито баланси са на червено, но също и за портфейлите на милиони ипотечни кредитополучатели, инвеститори в акции и фирми.

Разпродажбите на държавни ценни книжа бяха подхранвани от очакванията на инвеститорите, че големите централни банки в света ще поддържат лихвените проценти „по-високи за по-дълго време“, за да свалят инфлацията до своите заложени цели, пише CNN.

Казусът работи по следния начин: правителствата, които искат да наберат пари за обществени услуги и инвестиции, издават облигации. Облигацията предоставя начин за заемане на пари от инвеститори за определен период от време, със задължението за извършване на редовни лихвени плащания.

ОЩЕ: Шест държави в ЕС имат дълг, надхвърлящ 100% от БВП, България е предпоследна

Когато официалните лихвени проценти на централните банки се повишават, нарастват и очакванията на инвеститорите за възвръщаемост от облигациите – нещо, известно като доходност. Това създава стимул за инвеститорите да продават облигациите, които притежават в момента, и да купуват новоиздадени, които предлагат по-високи лихвени плащания. Масовата продажба на облигации намалява цените им. И така, накратко, когато доходността се повиши, цените на облигациите падат. Казано с други думи, поемането на нов държавен дълг става все по-скъпо начинание.

А доходността по държавните облигации определено се покачва: доходността на 30-годишните държавни облигации на САЩ, известни също като Treasuries, достигна 5% във вторник за първи път от 2007 г. насам. Във Великобритания доходността на 30-годишните облигации също достигна 5% тази седмица, което е най-високото ниво от повече от две десетилетия.

Доходността по дългосрочни облигации на Германия се върна до нивата, наблюдавани за последно в навечерието на дълговата криза в еврозоната през 2011 година. Доходността на 10-годишните облигации на Италия достигна 5% в сряда, най-високото ниво от 2012 г., когато кризата беше в разгара си.

Ето защо трябва да се интересувате от масовите разпродажби на пазара на държавен дълг.

Лихвените проценти по ипотеките растат

Доходността на местните държавни облигации обикновено се използва от банките на Запад за определяне на цената на ипотеките.

Катастрофалният „мини“ бюджет, обявен от бившия министър-председател на Великобритания Лиз Тръс през септември миналата година, даде ярка илюстрация на тази връзка. Нейният план да заеме десетки милиарди лири, за да финансира намаляване на данъците, изплаши инвеститорите в облигации, които се страхуваха, че финансите на страната са поели по неустойчив път.

Произтичащата разпродажба на държавните облигации на Великобритания, наречени "gilt", доведе до скок на доходността, което доведе до по-високи разходи по ипотечните кредити.

Средната лихва по 2-годишна ипотека с фиксиран лихвен процент скочи до 6.47% в началото на ноември 2022 г., според данни от уебсайта за сравнение на продукти Moneyfacts, което е най-високото ниво от дълбините на световната финансова криза през август 2008 година насам.

Това означаваше стотици лири повече на месец под формата на плащания по ипотечни кредити. Преди по-високите лихвени проценти по жилищните кредити да влязат в сила, някои паникьосани собственици на жилища се втурнаха да рефинансират заемите си с фиксиран лихвен процент по-рано от планираното, приемайки финансовата санкция за това.

Лихвите по ипотечните кредити претърпях процец по понижение след драмата миналата есен, но сега се върнаха до 6.47%, показват данните за този месец от Moneyfacts.

В САЩ лихвите по ипотечните кредити са склонни да проследяват доходността на 10-годишните държавни облигации и тази доходност се е повишила с 0.27 процентни пункта от края на септември.

ОЩЕ: Защо дълговите проблеми за Европа тепърва започват

Затягането на паричната политика от основните централни банки предизвика ефект на пазара на държавен дълг, издавайки евентуални нови проблеми за икономиките по света;

Снимка: iStock

В четвъртък подкрепяният от правителството доставчик на ипотечни кредити Freddie Mac обяви, че средната лихва по 30-годишна ипотека с фиксиран лихвен процент е достигнала 7.31% през седмицата, приключваща на 28 септември, което е най-високото ѝ ниво от 2000 година насам.

„По-високите лихвени проценти по ипотечните кредити създават противопоставяне между потенциалните купувачи, които са изправени пред едни от най-високите лихвени проценти по заеми от 2000 г. насам, и продавачите, които може вече да се радват на ипотека с ниска фиксирана лихва и по този начин са по-малко стимулирани да продават“, казва Андрю Шийтс, глобален ръководител на корпоративно кредитно проучване на Morgan Stanley.

Удар за акциите

Ръстът по доходността на държавния дълг вероятно ще засегне също и портфейлите от акции на инвеститорите.

Акциите обикновено губят стойност, когато доходността на държавния дълг се повиши, тъй като инвеститорите вече могат да получат по-висока възвръщаемост и стабилен доход от по-малко рискови активи.

Вземете например доходността на 10-годишните държавни облигации: при 4.78%, тя е повече от два пъти по-висока от средния годишен дивидент, изплащан от компаниите, съставляващи индекса S&P 500 (следящ 500-те най-големи публични компании в САЩ по размер на пазарната капитализация).

„Колкото по-висока е доходността от облигации, толкова по-малко склонни или задължени ще се чувстват инвеститорите да поемат риск и да плащат за други класове активи, като акции“, казва Ръс Моулд, инвестиционен директор в AJ Bell.

ОЩЕ: Белгия набра рекордните 22 млрд. евро от продажба на държавен дълг на индивидуални инвеститори

Борсовите индекси се сринаха и от двете страни на Атлантика през последните седмици. S&P 500 и технологичният Nasdaq Composite (NDX) загубиха съответно 4% и 2.3%, откакто Федералният резерв заяви в края на миналия месец, че може да повиши лихвите още веднъж тази година и се очаква да направи по-малко намаления на лихвите през 2024 година.

Европейският борсов индекс STOXX Europe 600 потъна с 4.5%, а лондонският FTSE 100 с 4.3% за същия период.

„Доходът се завърна“, пишат анализатори от BlackRock, най-големият мениджър на активи в света, в бележка в понеделник, препоръчвайки инвестиции в краткосрочни държавни облигации на САЩ.

Акциите също претърпяха удар през последните седмици, тъй като покачващите се цени на петрола, болната китайска икономика и перспективата за ново затваряне на правителството в САЩ изнервиха инвеститорите.

Високите официални лихвени проценти в Америка и Европа също повишиха цената на заемите за бизнеса.

„По-високите лихвени проценти правят вземането на заеми по-малко привлекателно и вече сме свидетели на рязко забавяне на банковото кредитиране, което според нас е в съответствие с тази идея“, казва Шийтс от Morgan Stanley.

„Важно е да се отбележи, че по-бавният кредитен растеж, което обикновено означава по-хладна икономика, е точно това, което Федералният резерв се опитва да постигне чрез големите си неотдавнашни повишения на лихвените проценти“, добавя той.

Обществени услуги под натиск

По-високата доходност по държавните облигации също означава, че правителствата трябва да плащат повече, за да обслужва дълга си, което означава, че остава с по-малко средства, които иначе биха изразходвани за други цели.

Правителството на САЩ в момента седи върху купчина дългове от 33 трилиона долара и се очаква да поеме над 1 трилион долара средни годишни разходи за лихви през следващото десетилетие.

ОЩЕ: Нов рекорд: Колко е държавният дълг на САЩ?

През март, когато доходността по британския държавен дълг беше много по-ниска от сега, надзорният орган за публичните разходи на Великобритания заяви, че очаква годишната лихва, плащана върху купчината дълг на правителството, да достигне връх от 115 милиарда лири (140 милиарда долара) тази година.

Това е почти три пъти повече, отколкото правителството на Великобритания планира да похарчи през 2023 г. за ключова програма за придобивки, предназначени за деца и хора с увреждания.

Нарастващата доходност по облигациите означава, че „за всяко ниво на поемане на заеми трябва да се харчат повече за лихви по дълга, оставяйки по-малко възможности за финансиране на други приоритети“, казва Службата за бюджетна отговорност в прогнозата си от март.

По-високата доходност по британските облигации дава на политиците „по-малко пространство за размах, за да облекчат болката, свързана с разходите за живот чрез намаляване на данъците или чрез предложения за заплащане в публичния сектор“, пише Сузана Стрийтър, ръководител на отдела за пари и пазари в Hargreaves Lansdown, в бележка в сряда.

 Източник: CNN

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

България успешно изплати сериозна дългова емисия облигации

Правителството на САЩ е напът да остане без финансиране отново

Дългът на подсектор "Централно управление" възлиза на 37.2 млрд. лева към края на юли

Брутният външен дълг възлиза на 44.05 млрд. евро към края на юни

Нетният дълг на една от най-големите икономики в света премина 100% от БВП за първи път от 1961 година

Лихвите по кредити и депозити у нас са едни от най-ниските в ЕС

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички