Белгия набра рекордните 22 млрд. евро от продажба на държавен дълг на индивидуални инвеститори


Белгия набра рекордните 22 млрд. евро от продажба на държавен дълг на индивидуални инвеститори
Снимка: iStock

2526

Белгия набра рекордните 21.9 млрд. евро от индивидуални инвеститори след продажба на държавни ценни книжа, специално предназначени да се конкурират с банковите депозити. Успехът на програмата е сигнал за нарастващата популярност на правителствения дълг на фона на недоволството от това, че банките не успяват да вдигат лихвите по депозитите с темпа на затягане на паричната политика.

Продажбата, стартирана на 24 август, цели да окаже натиск върху банките да повишат лихвените проценти по депозитите. Схемата представлява най-голямото набиране на финансиране от домакинствата в историята на Белгия и навярно е най-голямата продажба на държавен дълг на дребно в Европа, посочиха от дълговата агенция на страната, предава Reuters.

Равняваща се на 5% от депозитите в Белгия, набраната сума изпреварва събраните от индивидуални инвеститори 5.7 млрд. евро през 2011 година и 18-те млрд. евро, които Италия набра от домакинства по-рано през тази година.

Европейските кредитори, разполагащи с големи наличности от пари, се противопоставиха на повишаването на лихвените проценти по спестяванията, докато пазарните лихвени проценти скочиха заради борбата на централните банки с инфлацията. Това подтиква домакинствата да теглят спестяванията си в търсене на по-добра възможност за доходност.

Облигациите, издавани от правителства, които са насочени специално към домакинствата, се превърнаха в популярна алтернатива. Италия и Португалия през тази година насочиха част от програмите си за финансиране към домакинствата.

Високото търсене на облигациите е „ясен сигнал за банките”, посочва белгийският финансовият министър Винсънт ван Петегем, добавяйки, че не е очаквал продажбата да бъде толкова популярна.

„Спестителите дават сигнал на своите банки: очакваме по-висока възвръщаемост от тази, която вие предлагате в момента за вашите спестовни сметки. Искаме поне същото уважение, което имате към вашите акционери“, казва той.

Белгийските 1-годишни облигации предлагат лихва от 3.3%, което е над 2.5% и често доста по-ниските лихви по спестовните сметки в страната, според портала Spaargids.

МВФ: Лихвите на централните банки ще останат високи

Защо дълговите проблеми за Европа тепърва започват

В България лихвите по ипотеки са по-ниски, само в още една страна в Европа е така

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички