МВФ: Лихвите на централните банки ще останат високи


МВФ: Лихвите на централните банки ще останат високи
Снимка: iStock

2099

Страните с развиващи се пазарни икономики са изправени пред по-нестабилно и по-несигурно бъдеще, поради което трябва да възстановят фискалните буфери в националните си бюджети, да увеличат приходите си, да разнообразят търговските си потоци и да се подготвят за огромни годишни разходи, свързани със зеления климатичен преход.

Това заяви първият заместник-управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) Гита Гопинат по време на конференция, организирана от централната банка на Република Южна Африка, предава Reuters, цитирана от БТА.

Вторият по ранг ръководител в МВФ посочи, че развиващите се пазарни икономики са изправени пред редица предизвикателства поради нарастващите геополитически противоречия, усложняващите се финансови условия в глобален аспект и нарастващите разходи, свързани с предотвратяването на негативните изменения на климата.

"Централните банки трябва да са готови да действат, ако финансовите условия се влошат значително в глобален аспект. Те трябва да вземат предвид финансовите рискове, свързани с негативното изменение на климата", посочва Гопинат.

МВФ очаква "основните лихвени проценти (на водещите централни банки - бел.ред.) да останат високи "за известен период от време" и вероятно никога повече да не бъдат на много ниски равнища за по-продължителен срок", отбелязва първият заместник управляващ директор на международната финансова институция.

Защо дълговите проблеми за Европа тепърва започват

От началото на 2023 г. се наблюдава шесткратно увеличение на значимите политически решения, които водят до ограничаване на свободната търговия, по данни на МВФ.

"Смущаващите" геополитически противоречия се очаква да нанесат най-сериозни щети на страните с развиващи се пазарни икономики, като загубите на някои от тях може да възлязат на 10 на сто от брутния им вътрешен продукт, посочва Гита Гопинат.

Кристалина Георгиева: Светът рискува ново разделяне на съперничещи си блокове

Според МВФ: Трябва ли ЕЦБ да продължи с повишаването на лихвите?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички