Според МВФ: Трябва ли ЕЦБ да продължи с повишаването на лихвите?


Според МВФ: Трябва ли ЕЦБ да продължи с повишаването на лихвите?
Снимка: Getty Images

1415

Икономиката на еврозоната, която тази година празнува своята 25-а годишнина, показа една невероятна устойчивост на фона на войната в Украйна и последвалите трудности най-вече с доставките на природен газ. Това заяви днес управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева на пресконференция в Люксембург, посветена на прегледа на икономиката на валутния съюз от Фонда. Тя беше излъчена и онлайн.

„Наблюдаваме, че в момента еврозоната се намира в лека техническа рецесия, която МВФ очаква да бъде преодоляна до края на година, така че БВП да нарасне с 0,8%. През 2024 г. растежът се очаква да бъде 1,4%, като по-актуална прогноза ще бъде представена през идния месец“, отбеляза още Георгиева.

По думите ѝ в момента ситуацията може да се опише като „мъгла“, „а тогава е важно да слагаме единия крак пред другия и да продължим да вървим“.

Управляващият директор на МВФ посочи, че инфлацията в еврозоната е започнала да се отдръпва от своя пик, но все още е далеч от поставените цели, като според Фонда повишението на цените ще бъде под 2% чак през 2025 г. Във връзка с това ЕЦБ трябва да продължи да затяга паричната политика и след това да задържи лихвените проценти на високо ниво толкова дълго, колкото е нужно и докато инфлацията покаже признаци на стабилизиране.

Георгиева предупреди правителствата на страните, използващи еврото, че трябва да консолидират фискалните политики, така че да спомогнат за ограничаване на общото търсене. Не трябва да се прекалява и с държавните помощи, защото това би подложило на натиск единния пазар – едно от най-големите постижения на ЕС. Тя призова за по-ускорено създаване на правила за единен капиталов пазар в Общността.

По думите на Георгиева прогнозата за слаб растеж може да се подобри само чрез действия за извършване на структурни реформи. В този контекст тя изрази задоволството си от действията на ЕП, който тази седмица предприе действия за регулиране на ИИ.

Друга реформа, на която Георгиева обърна внимание, е въвеждането на дигиталното евро, след като ЕК обяви, че работи върху проект за регламентиране на безналичната единна валута.

Днес в Люксембург на заседание се събират министрите на икономиката и финансите на страните от ЕС.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кристалина Георгиева предупреждава за политиката за основните лихви

Кристалина Георгиева с прогноза за инфлацията в Европа

МВФ намали драстично прогнозата за българската икономика

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички