Атаката срещу Израел може да засили търсенето на злато и други активи убежища


Атаката срещу Израел може да засили търсенето на злато и други активи убежища
Снимка: iStock

2967

Насилието в Израел, което избухна този уикенд, подтиква към преминаване към активи убежища, тъй като инвеститорите следят внимателно събитията в Близкия изток, за да преценят геополитическия риск за пазарите, пише Reuters.

Въоръжени лица от палестинската групировка Хамас навлязоха в Израел при безпрецедентна атака в събота. Западните страни, начело със САЩ, осъдиха атаката и обещаха подкрепа за Израел.

Нарастващият геополитически риск ще доведе до купуване на активи като злато и долари и ще увеличи търсенето на държавни ценни книжа на САЩ, които бяха разпродадени агресивно, отбелязаха анализатори през уикенда. Когато търговията започна в Азия в понеделник, тези теми се разиграха. Фючърсите на американските акции паднаха < ESc1>, докато суровият петрол, златото и държавните облигации получиха тласък.

ОЩЕ: Цената на петрола тръгна нагоре след ескалацията в Близкия изток

„Това е добър пример за това защо хората се нуждаят от злато в своите портфейли. Това е перфектен хедж фонд срещу международни сътресения“, заяви Питър Кардило, главен пазарен икономист в Spartan Capital Securities, прогнозирайки, че доларът също ще се възползва.

Според него доларът също ще се възползва. „Винаги, когато има международни сътресения, доларът се засилва“, заяви Кардило.

През последните седмици пазарите реагираха на очакванията, че лихвените проценти в САЩ ще останат по-високи за по-дълго време. Доходността на облигациите скочи, докато щатският долар беше в серия от печалби. Акциите междувременно имаха резки загуби за третото тримесечие, но се стабилизираха през последната седмица.

„Изглежда, че пред Уолстрийт има нов геополитически риск, след като Израел обяви война на Хамас“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор в Oanda в Ню Йорк.

Анализаторите бяха съсредоточени върху въздействието върху цените на енергията, докато се опитваха да оценят ефектите на вълните. Цените на петрола скочиха с над 4 долара за барел в ранната азиатска търговия в понеделник.

„Дали това е огромен пазарен момент или не, зависи от това колко дълго ще продължи и дали други ще бъдат въвлечени в конфликта“, смята Брайън Якобсен, главен икономист в Annex Wealth Management.

Атаката на Хамас беше открито възхвалена от Иран и от Хизбула, ливанските съюзници на Иран.

„Иранското производство на петрол се увеличава, но всеки напредък, който постигнаха зад кулисите със САЩ, ще бъде драстично подкопан от възхваляващите действията на Иран на Хамас“, заяви Якобсен и добави, че „възможната загуба на добив има значение, но няма да доведе до сътресения“.

ОЩЕ: Саудитска Арабия удължава съкращенията в добива на петрол до края на годината

„Най-важно е да видим как ще реагира Саудитска Арабия“, отбеляза Якобсен. Вашингтон се опитва да сключи сделка, която да нормализира връзките между Израел и Саудитска Арабия.

Дейвид Коток, председател и главен инвестиционен директор в Cumberland Advisors в Сарасота, Флорида, заяви, че ситуацията е тревожна, тъй като САЩ са отслабени от дисфункцията във Вашингтон. Републиканците търсят наследник на сваления председател Кевин Маккарти от Камарата на представителите и се очертава сблъсък за бюджета.

„Много съм притеснен от по-експлозивни ситуации, които изискват решителността и отбранителната способност на САЩ, която е пострадала“, от ситуацията във Вашингтон, обясни Коток.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Защо масовите разпродажби на пазара на държавен дълг будят сериозни притеснения

Актив убежище: Защо цената на златото остава ниска въпреки кризисните времена?

Рязък скок: Новите работни места в САЩ се увеличиха повече от очакваното

Цената на петрола може да скочи до 150 долара, ако САЩ не увеличат добива си, смята директор на петролна компания

Русия отмени голяма част от забраната за износ на дизел

Още от Пазари


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички