Конфликтът в Близкия изток носи нови рискове за световната икономика


Конфликтът в Близкия изток носи нови рискове за световната икономика
Снимка: Getty Images

2635

Военната ескалацията в Близкия изток носи нови рискове за световната икономика. Избухването на военен конфликт в Близкия изток може да постави централните банки в положение на нова битка с инфлационните тенденции, както и да подкопае икономическото доверие точно в момент, в който бяха изразени надежди, че ускорението на потребителските цени, провокирано от пандемията и руската инвазия в Украйна, върви към овладяване.

Насилието в Израел, довело до стотици убити в резултат на нахлуването на бойци от движението Хамас от техния анклав в Газа и последвалият отговор на Израел със сила, прибави възможността за по-широк близкоизточен конфликт към усещането за глобална нестабилност, предизвикано от военните действия на Русия, започнали преди почти 20 месеца .

Въздействието може да отнеме време преди да стане ясно, като ще зависи от това колко дълго ще продължи конфликтът, колко интензивен ще стане и дали ще се разпространи в други части на региона, пише Reuters.

„Твърде рано е да се каже“ какви могат да бъдат последиците, въпреки че пазарите на петрол и акции може да претърпят незабавни последствия, казва Агустин Карстенс, генерален мениджър на Банката за международни разплащания, в презентация пред National Association for Business Economics

Но войната има потенциала поне да добави непредвидим набор от сили към глобалната икономика, която вече се забавя, и към пазарите в САЩ, които все още се адаптират към вероятността Федералният резерв да поддържа високи лихвени проценти по-дълго, отколкото много инвеститори очакваха.

„Всеки източник на икономическа несигурност забавя вземането на решения, увеличава премиите за риск и особено като се има предвид този регион...има опасения къде петролът ще се отвори“, казва Карл Таненбаум, главен икономист в Northern Trust.

"Пазарите също ще следят как изглеждат сценариите", казва той и дали след десетилетия на нестабилност в Близкия изток този изблик на насилие се развива по различен начин.

„Въпросът ще бъде дали тази итерация е нещо, което ще извади от баланс дългосрочното равновесие?“, добавя той.

Удар по икономическото доверие

Горепосоченият въпрос и свързаните с него въпросителни вероятно ще заемат челно място в дневния ред на глобалните финансови лидери, които се събират тази седмица в Мароко за срещи на Международния валутен фонд и Световната банка, за да направят равносметка на глобалната икономика, която остава в дълбоко състояние на поток от пандемията и нарастването търговско напрежение.

За централните банки това поставя дилемата дали има вероятност ситуацията да доведе до нов инфлационен натиск - регионът е не само дом на големи производители на петрол като Иран и Саудитска Арабия, но също така и на основни морски пътища през Суецкия залив - или да се нанесе такъв удар върху доверието, че икономиката да започне да пелтечи.

ОЩЕ: Цената на петрола тръгна нагоре след ескалацията в Близкия изток

Ескалацията в Близкия изток добавя нови рискове пред световната икономика;

Снимка: Getty Images

Представители на Федералния резерв на САЩ цитираха неотдавнашните високи цени на енергията като възможен риск за перспективите им пред постепенно намаляване на инфлацията и също така посочиха, че смятат, че икономиката на САЩ вероятно ще избегне рецесия - при липса на някакъв вид неочакван външен шок.

С конфликта, който сега бушува в голям петролен регион, реакцията сред търговците и основните играчи като Иран и Саудитска Арабия ще се следи внимателно, за да се види дали предстои нов скок на цените, докато търговията на облигационните и фондовите пазари през следващите дни ще покаже как пазарите предвиждат вероятния спад.

„Конфликтът крие риск от по-високи цени на петрола и рискове както за инфлацията, така и за перспективите за растеж“, казва Карим Баста, главен икономист в III Capital Management, оставяйки на Фед да реши дали по-високите цени или по-бавният растеж са по-голямото безпокойство.

ОЩЕ: Атаката срещу Израел може да засили търсенето на злато и други активи убежища

Представители на Фед вече наблюдаваха скорошно покачване на доходността по държавните облигации на САЩ за признаци, че инвеститорите може да са изтласкали финансовите условия отвъд необходимото за охлаждане на инфлацията, което може да е повишило риска от твърде рязко икономическо забавяне.

В зависимост от степента, в която израелската война с Хамас засилва опасенията за глобалната икономика,  може да последва обръщане на тази тенденция, ако капиталът се втурне към относителната безопасност на държавните облигации на САЩ, както често се случва по време на потенциална криза.

Докато падащите пазарни лихвени проценти могат при други обстоятелства да се разглеждат като възможен източник на нова инфлация, насърчаваща потребителите и бизнеса да вземат заеми и да харчат, контекстът може да доведе до различно заключение с акцент върху възприеманите рискове за икономиката от нова регионална война.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Как влияят на света икономическите проблеми на Китай?

Илон Мъск с коментар за нападението срещу Израел

Нарастващата цена на войната може да създаде проблеми за икономиката на Русия

Защо масовите разпродажби на пазара на държавен дълг будят сериозни притеснения

Саудитска Арабия удължава съкращенията в добива на петрол до края на годината

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички