Какво се случва със световните компании, опериращи в Израел, след атаката на Хамас?


Какво се случва със световните компании, опериращи в Израел, след атаката на Хамас?
Снимка: Getty Images

4659

Няколко глобални компании временно прекратиха дейността си в Израел и помолиха служителите си да работят от вкъщи, тъй като страната преминава във военна обстановка в отговор на изненадващото нападение на палестинската ислямистка групировка Хамас през уикенда.

Ето какви мерки предприеха компаниите - от авиокомпании до банки:

Пътнически компании

Няколко азиатски, европейски и американски авиокомпании преустановиха директните си полети до Тел Авив.

Delta Air Lines: Авиокомпанията реши да отмени полетите до Тел Авив, обслужвани от Delta, до 31 октомври, поради събитията в региона.

El Al: Авиокомпанията заяви, че ще извърши повече полети, за да върне резервистите в Израел, за да помогнат в най-голямата мобилизация в историята на страната.

ОЩЕ: Конфликтът в Близкия изток носи нови рискове за световната икономика

Royal Caribbean: Круизният оператор заяви, че коригира няколко маршрута в района и че засегнатите гости са уведомени директно.

Carnival: Круизният превозвач съобщи, че е коригирал маршрутите си и в момента не посещава пристанища в Израел.

Norwegian Cruise Line Holdings: Компанията заяви, че е променила или пренасочила плаванията, които посещават Израел през октомври, и ще оцени ситуацията.

Петролни гиганти

Chevron: Американският производител на нефт и газ № 2 е получил инструкции от израелското министерство на енергетиката да спре експлоатацията на находището на природен газ Тамар край северното крайбрежие на страната, съобщи говорител на компанията в понеделник.

Банки

JPMorgan Chase: Банката от Уолстрийт е помолила повече от 200 служители в Израел да работят от вкъщи.

Goldman Sachs: Служителите на банката в офиса ѝ в Тел Авив са били помолени да работят от вкъщи, съобщи техен говорител.

ОЩЕ: Как да действат българите, които са се записали за екскурзии до Израел?

Bank of America: Офисът в Тел Авив ще остане затворен за момента, а банката ще продължи да следи отблизо ситуацията на място през следващите дни, според вътрешна бележка.

Morgan Stanley: Bloomberg News съобщи, че банката има офис в Израел и също така е казала на служителите си да работят от вкъщи в обозримо бъдеще.

Citigroup: Citigroup, на чийто местен уебсайт се казва, че има най-голямо присъствие сред чуждестранните финансови институции в Израел, е предложила гъвкавост на служителите си в страната да работят от дома или от офиса.

Логистични фирми

Adani Ports: Adani Ports на индийския милиардер Гаутам Адани, оператор на пристанище Хайфа в Северен Израел, заяви, че пристанището функционира, но добави, че следи отблизо ситуацията и е подготвено с план за непрекъсваемост на дейността.

FedEx: Глобалната фирма за доставки е преустановила дейността си в страната.

UPS: Най-голямата фирма за доставка на колетни пратки в света заяви, че следи отблизо ситуацията и временно е преустановила полетите си от и за Израел. Въпреки че е възможно да настъпят прекъсвания в обслужването, UPS заяви, че разполага с планове за действие в извънредни ситуации, за да премести пратките, които вече са в Израел, до местоназначението им толкова бързо, колкото е безопасно.

Технологични предприятия

Nvidia: Най-големият в света производител на чипове, използвани за изкуствен интелект и компютърна графика, заяви, че отменя срещата на върха за изкуствения интелект, планирана за Тел Авив следващата седмица. Главният изпълнителен директор Дженсън Хуанг трябваше да говори на конференцията.

Търговски обекти

H&M: Компанията за облекло съобщи, че нейният местен франчайз партньор временно е затворил всички магазини в Израел.

Inditex SA: "Магазините ни ще останат временно затворени, а сроковете за връщане ще бъдат удължени с 30 дни от повторното им отваряне", се посочва в съобщение на уебсайта на Inditex в Израел, собственик на Zara. Най-големият търговец на дребно на модни стоки в света има 84 магазина в Израел, всички управлявани чрез франчайз.

Фармацефтични компании

Eli Lilly and Co: Фармацевтичната компания заяви, че следи отблизо развитието на ситуацията в Израел и ще предприеме всички необходими мерки, за да гарантира безопасността на колегите си в засегнатите райони и в близост до тях. Освен това тя работи, за да гарантира, че всички критични операции ще продължат да се извършват, за да се осигурят непрекъснати доставки на лекарства на Lilly за пациентите в региона.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Редица авиокомпании спряха да пътуват до Израел. Има ли все още полети до там?

Атаката срещу Израел може да засили търсенето на злато и други активи убежища

Илон Мъск с коментар за нападението срещу Израел

Цената на петрола тръгна нагоре след ескалацията в Близкия изток

Още от Компании


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички