Как да действат българите, които са се записали за екскурзии до Израел?


Как да действат българите, които са се записали за екскурзии до Израел?
Снимка: Getty Images

3249

Българите, които са се записали за екскурзии до Израел, могат да направят избор за презаписване към други дестинации, връщане на пари или предоставяне на ваучер за отлагане на пътуването за пролетта на следващата година. Това съобщи за TravelNews проф. Георги Рачев, зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА) и управител на туроператора „Географски свят“.

Той успокои хората, че средствата са им защитени и няма да бъдат излъгани. Според него клиентите се отнасят спокойно и отговорно във връзка със ситуацията в Израел.

Планирани екскурзии има да края на годината

Още: Конфликтът в Близкия изток носи нови рискове за световната икономика

Туроператорът е имал планирана група за петък (13 октомври 2023 г.), но пътуването е анулирано. „Много внимателно следим ситуацията и сме в постоянен контакт с нашите партньори в Израел и с Борда по туризъм на страната“, подчерта той. Планирани екскурзии има до края на годината с тръгване всяка седмица от София и Варна. Решения ще се взимат една седмица преди пътуването дали ще се осъществява програмата. Всичко зависи от продължителността на войната и сухопътната атака, каза Рачев. По думите му засега около туристическите места и забележителности не се водят военни действия.

Той очаква Министерството на туризма и Комисията за защита на потребителите да проверят кой е организирал поклонническия туризъм на зарязаната група от 58 човека на Летището в Тел Авив. За него е извършена незаконна туроператорска дейност, което е сив сектор, като не са платени никакви данъци в българската хазна. Това е проличало от изоставянето на хората на летището, защото ако е имало туроператор, той е трябвало да осигури друг полет или хотелско настаняване.

Управителят на „Сити тур“ Александър Георгиев, който също организира доста групи до Израел, обяви, че вече имат доста анулации. „Очакваме да бъде провалена цялата програма до края на годината, но ще изчакаме да видим как се развива ситуацията“, каза той. По принцип пътуванията до Израел са главно през есента и пролетта, защото през останалото време на годината е много горещо. Георгиев допълни, че ще пренасочват хората към други дестинации при желание или ще връщат пари. Според него интересът към Израел е бил винаги много голям заради светите места. Отделно комбинираната програма с Йордания е предизвиквала сериозни записвания.

Още: Кои черноморски курорти отчитат ръст на туристите и кои отлив?

Ще пострада и входящия туризъм от Израел

Освен изходящия туризъм, ще пострада и българският входящ туризъм от страната. Израелски туристи идват най-много на хазартен туризъм в София и Варна. През лятото са по курортите на Българското Черноморие. Също така посещават СПА курортите и правят обиколки на страната за културен туризъм. Израел се нарежда на 12-то място сред пазарите за българския туризъм през 2019 г.

Още от Туризъм


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички