Израел затвори газово находище край Газа. Как ще се отрази това на цените по света?


Израел затвори газово находище край Газа. Как ще се отрази това на цените по света?
Снимка: iStock

4264

Енергийният гигант Chevron обяви в понеделник, че е затворил находище на природен газ край бреговете на Израел по нареждане на местните власти, два дни след като бойци на „Хамас” реализираха кървава атака срещу страната.

Газовото находище Tamar, намиращо се на около 25 км от южното крайбрежие на Израел, посреща 70% от израелските енергийни нужди за производство на елетроенергия, според щатската енергийна компания.

Продължителното спиране може да доведе до спад в износа на израелски газ към неговите съседи, Египет и Йордания, както и да притисне и без това затегнатия глобален газов пазар, пише CNN. Засега Chevron продължава да доставя газ на своите клиенти в Израел и региона от по-голямата платформа Leviathan.

„Chevron се фокусира върху безопасните и надеждни доставки на природен газ в полза на израелския вътрешен пазар и нашите регионални клиенти“, казва в изявление говорителят на Chevron Сали Джоунс.

ОЩЕ: Атаката срещу Израел може да засили търсенето на злато и други активи убежища

„Нашият основен приоритет е безопасността на персонала ни, общностите, в които работим, околната среда и нашите съоръжения.“

Джоунс посочва, че Chevron е бил „инструктиран“ от Министерството на енергетиката на Израел да спре производството на платформата Tamar.

Спирането идва, докато „Хамас” продължава да изстрелва ракети от Газа към Израел и докато Израел засилва отмъщението си за смъртоносната атака от „Хамас” през миналия уикенд. Платформата Tamar се намира в обсега на ракетен обстрел от Газа, по информация на Reuters.

Затегнат световен пазар на газ

Затварянето на Tamar идва точно когато страните в северното полукълбо се насочват към зимата - период, в рамките на който търсенето на природен газ за отопление на домовете се увеличава.

Цените на фючърсите върху газа на Dutch Title Transfer Facility – бенчмарк газовата борса в Европа – скочиха с 12% във вторник до близо 49 евро (52 долара) за мегаватчас. Цените на газа са нараснали с общо 29% от петък насам, когато бе последния ден за търговия преди „Хамас” да започне безпрецедентната си атака срещу Израел.

Все пак цените са далеч под нивата спрямо същия период на миналата година, когато достигнаха 169 евро (179 долара) за мегаватчас в момент, в който Европа излизаше от енергийната си криза, предизвикана от войната на Русия в Украйна.

Анализаторите от енергийната консултантска компания Wood Mackenzie отдават покачването на цените от петък най-вече на разгръщащия се конфликт в Израел.

Анализаторите на Goldman Sachs смятат, че спирането на Tamar е „допринесло“ за покачването на европейските цени на газа.

ОЩЕ: Какво се случи с огромните количества природен газ на Русия?

„В бъдеще, ако текущите събития се превърнат в по-устойчиво затягане на глобалните LNG (втечнен природен газ) баланси, това ще намали способността на европейските газови пазари да се справят с други непредвидени събития, като пикове на студено време или други прекъсвания на доставките“, пишат те в бележка от понеделник.

Световният газов пазар понастощяем е затегнат, като цените на газа в Европа записаха известно увеличение през последната седмица;

Снимка: iStock

Но Симоне Талиапиетра, старши сътрудник в мозъчния тръст Bruegel, посочва два фактора, които според него са по-важни за повишаването на европейските цени.

Единият е временно спиране на газопровод в Балтийско море, а другият е планирана индустриална акция на работниците, работещи с втечнен природен газ (LNG) в Австралия, казва той пред CNN.

В неделя финландският газопреносен оператор обяви, че е спрял ключов тръбопровод в Балтийско море, транспортиращ газ между Финландия и Естония, поради предполагаемо изтичане.

След това, във вторник, Chevron заяви, че е получил известие за стачки на някои работници в две от неговите съоръжения за LNG в Австралия.

Ако стачките, планирани за по-късно този месец, се осъществят, те ще нарушат производството в заводите на Chevron Wheatstone и Gorgon, които представляват около 7% от глобалните доставки на LNG, според Wood Mackenzie.

ОЩЕ: Конфликтът в Близкия изток носи нови рискове за световната икономика

Продължителното спиране на Tamar може да допринесе за покачването на европейските цени на газа, казва Талиапиетра, тъй като може да принуди Израел да си набавя газ от световния пазар, подхранвайки конкуренцията за износ.

„Това може да окаже натиск върху европейската цена на газа“, казва той.

Въпреки това, като цяло, последствията за глобалния газов пазар ще бъдат „много ограничени“, добавя той, тъй като Израел не е основен доставчик.

Йордания в риск

По-непосредственото въздействие от спирането на Tamar ще се усети директно отляво и отдясно на Израел - неговите съседи Йордания и Египет, които внасят съответно 7% и 4% от общите си доставки на газ от конкретната газова платформа, според Wood Mackenzie.

Въпреки че платформата Leviathan представлява по-голямата част от общите газови доставки на Йордания, продължително прекъсване на Tamar може да принуди Израел да пренасочи газ за Йордания, произведен в Leviathan, към вътрешния си пазар, казва Мартийн Мърфи, главен анализатор в Wood Mackenzie, пред CNN.

И според Зонгчанг Луо, старши анализатор природен газ в Rystad Energy, газовото находище Leviathan има „ограничен капацитет за увеличаване на производството, за да компенсира“ загубата на производство в Tamar.

ОЩЕ: Коя държава на Балканите удвои добива на газ?

За Египет продължителното спиране на Tamar също би намалило способността на страната да увеличи износа си на втечнен природен газ и да „спечели изключително важна твърда валута“, казва Мърфи.

Египет произвежда голяма част от собствения си природен газ в допълнение към вноса и преработва част от него в LNG за транспортиране в чужбина.

Луо отбелязва, че износът на LNG от Кайро вече е намалял с около половината през първите девет месеца на годината в сравнение със същия период на 2022 година.

„Този спад може да се дължи на увеличеното местно потребление на газ в Египет, водено от скока на вътрешното търсене през летните месеци“, посочва той.

Международната агенция по енергетика очаква търсенето на газ в Египет да расте средно с 3.6% годишно.

„Това увеличение на вътрешното търсене на газ застрашава амбициите на Египет за износ на втечнен природен газ и подчертава необходимостта от внос на газ по тръбопровод от Израел“, се казва в доклад на агенцията от вторник.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Какво се случва със световните компании, опериращи в Израел, след атаката на Хамас?

Мрачна прогноза: Възможни са трудности за газовия пазар в Европа в края на зимата

ОПЕК повиши прогнозите за световното търсене на петрол през следващите десетилетия

Газът за крайните потребители ще е с 4,6% по-евтин през октомври

Руската търговия с енергия се възстановява на фона на поскъпването на петрола

Румъния ще стане най-големият производител на природен газ в ЕС

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички