Руската търговия с енергия се възстановява на фона на поскъпването на петрола


Руската търговия с енергия се възстановява на фона на поскъпването на петрола
Снимка: Getty Images

6954

Търговията с енергия на Русия се възстановява след повече от година на спад на приходите, според последните данни.

Приходите на Русия от петрол и газ се очаква да нараснат до около 733 млрд. рубли или 7,6 млрд. долара до края на септември, според оценка на Reuters, публикувана във вторник тази седмица. Това е скок с 14% спрямо печалбата от 6,6 млрд. долара, която Русия е реализирала през месец август, и увеличение със 7% спрямо септември миналата година, когато Русия е взела 7,1 млрд. долара от продажбите си на нефт и газ, предава businessinsider.com.

Повишаването на приходите се дължи отчасти на повишаването на цените на петрола, след като Русия обеща да удължи обещаните съкращения на производството на петрол до края на годината. Това доведе до повишаване на средната цена на суровия петрол сорт Уралс, водещата руска петролна смес, до 74 долара за барел през август, в сравнение с 60 долара за барел през миналия месец, според данни на руското Министерство на финансите.

Междувременно общите приходи от износ на петрол в страната скочиха с 1,8 млрд. долара до 17,1 млрд. долара, според данни на Международната агенция по енергетика.

Русия също така налага по-високи данъци на своите енергийни доставчици, което е друг фактор, допринасящ за нарастването на печалбите. Очаква се през следващия месец страната да събере допълнително 24% от данъците върху добива на минерали, което възлиза на 1,1 трилиона рубли, показва анализ на Reuters.

Какво се случи с огромните количества природен газ на Русия?

Тези тенденции са в ярък контраст с миналата година, когато приходите на Русия от петрол и газ се понижиха, тъй като Западът наложи строги санкции върху търговията с енергия. На руския суров петрол беше забранен достъпът до Европейския съюз и беше поставен ценови таван от 60 долара - мерки, които първоначално доведоха до това, че в началото на годината приходите на Русия от петрол и газ намаляха почти наполовина.

Но Путин отхвърли тези търговски ограничения и според експерти Русия е разработила редица начини за заобикаляне на западните петролни санкции, което е помогнало да се повишат печалбите от износа на петрол в продължение на няколко месеца. Това включва методи като завишаване на транспортните разходи за петрола, за да се заобиколи ценовият таван, и разтоварване на повече от суровия петрол на съюзници като Китай и Индия, които се снабдяват с евтин руски петрол от първите дни на войната.

Икономистите все още предупреждават за предстоящи проблеми за руската икономика като цяло, особено на фона на скъпоструващата ѝ "специална военна операция" в Украйна. Руските централни банкери повишиха лихвените проценти до 13%, което е знак, че политиците се борят да намалят инфлацията и да подкрепят отслабващата рубла.

Източник: businessinsider.com

Нарастващата цена на войната може да създаде проблеми за икономиката на Русия

Призракът на хиперинфлацията надвисва над Путин и икономиката на Русия

Дългогодишната зависимост на петролните пазари от Китай скоро може да приключи

Русия изпитва недостиг на горива, въпреки че е един от най-големите петролни играчи в света

Защо санкциите не са най-големият проблем за икономиката на Русия?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички