Защо санкциите не са най-големият проблем за икономиката на Русия?


Защо санкциите не са най-големият проблем за икономиката на Русия?
Снимка: Kremlin.ru

9079

Западът наложи мащабни санкции на Русия, откакто започна войната срещу Украйна миналия февруари. Дали обаче най-големият проблем за руската икономика са международните санкции? Всъщност голяма част от икономическите проблеми на Русия могат да бъдат приписани на подозрителното и контрапродуктивно лидерство на Владимир Путин, пише businessinsider.com.

Преди да започне "специалната военна операция", Русия беше 11-ата по големина икономика в света, като осигуряваше почти 40% от вноса на природен газ в Европейския съюз и една четвърт от неговия суров петрол. Година и половина по-късно Путин превърна Москва в държава, наподобяваща изгнаник, изолирана от световната финансова система и лишена от най-доходоносните й търговски пътища. Експерти твърдят, че щетите до голяма степен са причинени от самата Русия.

Изследователите от Йейлския университет Джефри Соненфелд и Стивън Тиан споделят, че Путин до голяма степен е загубил икономическата битка и сега се бори да поддържа статуквото, което бързо се разтваря под краката му.

„Той поглъща основни индустрии“, смята Зоненфелд. „Лъвският пай от икономиката се контролира от държавата - енергийният и финансовият сектор", казва той, добавяйки, че Путин се възползва от тези бизнеси, взимайки от началния им капитал, за да ги ползва като касичка за финансиране на военните си действия.

Търговията на Русия никога няма да бъде същата

Русия едва се справя дори с търговията си на енергия, а повечето от другите ѝ най-търсени стоки като пшеница, дървен материал и метали днес се продават по-евтино, отколкото преди инвазията. Липсата на приходи от търговия накара Путин да наложи неочаквани драконовски данъци върху бизнеса и физическите лица, което учените от Йейл разглеждат като част от неговата „канибализация“ на икономиката.

„Налагането на тежки данъци не прави нищо за икономическото здраве на страната, но те му позволяват да плаща сметки“, казва Зоненфелд.

Политическите грешки на Путин станаха неизбежни, след като той отправи първоначалния призив за нахлуване в Украйна, казва Тиен, добавяйки, че търговският статус на Русия може никога да не бъде същият. Става все по-ясно, че други страни могат да се справят добре без Русия като търговски партньор.

„Той унищожава историческите основи на руската икономика“, казва Тиан. „Основният ѝ износ винаги е бил суровина, но сега вече никой няма нужда да купува руски стоки."

Какво се случи с огромните количества природен газ на Русия?

Най-големият проблем на икономиката на Русия не са международните санкции, а Путин, става ясно от думите на изследователи от Йейлския университет;

Снимка: Kremlin.ru

Данните на Йейлският университет разкриват, че пазарът на природен газ на Русия е окончателно загубен.

Първоначалният шок в доставките през февруари 2022 г. беше бързо преодолян, като оттогава близо 100 милиарда кубични метра природен газ станаха достъпни, благодарение на проекти за регазификация, възложени в цяла Европа. Германия поведе редица нации, включително Франция, Холандия и Италия, в усилията за разработване на нови плаващи складови единици, които бяха пуснати за рекордно кратко време.

Въпреки че още през миналата година Китай и Индия се намесиха като големи купувачи на евтин руски суров петрол, високите отстъпки и дългите маршрути за доставка пречат на тези продажби да подкрепят руската икономика по смислен начин.

Путин: Руската икономика се представя по-добре от очакваното

„Ако Путин беше на разговор с нас днес, той не би могъл да посочи нито една политика или икономически положителен ефект за себе си, руския народ или икономиката“, казва Зоненфелд.

Потенциал за колапс на Русия в съветски стил

Володимир Луговски, професор по икономика в университета в Индиана, споделя, че очаква да види драматична икономическа промяна през следващите три или четири месеца.

„Много хора все още не осъзнават колко лоша може да е ситуацията в Русия“, казва той.

Официалните правителствени данни сочат, че икономика е успяла да издържи на разходите, свързани с войната, но скритите цифри като продажбите на дребно, покупките на самолетни полети и бизнес активността предполагат друго.

„Нещата са много по-лоши от отчетения спад на БВП от 2%“, казва Луговски. „Продажбите на нови автомобили, продажбите на нови компютри, спаднаха с 40% до 60%. И ако премахнете военната дейност от данните, производството изглежда много по-лошо (от обявеното).“

Тези икономики се възползваха от изолацията на Русия, но сега рискуват ответни действия от страна на Запада

Нещо повече, валутата на страната изглежда уязвима. След опита за бунт на групата Вагнер през юни рублата се срина до 15-месечни дъна. В началото на тази седмица тя се движеше на ниво от малко над 90 за долар, но е възможно да отслабне до 149 рубли за долар, според Луговски.

Смяна на властта, гражданска война или друг опит за бунт, твърди професорът, може да повлияе на обменния курс и в крайна сметка да доведе до колапс на икономиката.

„Русия може да се разпадне на няколко части, като Съветския съюз, и това може да не е лошо за света“, казва Луговски. „В момента прилича на империя с централна власт. Екстремните събития са много възможни.“, добавя той.

Източник: businessinsider.com

Защо хаосът в Русия може да предизвика проблеми за световната икономика

Русия проучва американскиия гигант Mars за финансиране на украинската армия

Има ли как Европа да използва замразените руски активи, за да плати за възстановяването на Украйна?

Какво се случва с търговията на дребно в Русия след напускането на западните компании?

Бюджетният дефицит на Русия за първото тримесечие е над 29 млрд. долара

Какво смята Владимир Путин за цените на енергията?

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички