Путин: Цените на енергията се доближават до икономически обосновани нива


Путин: Цените на енергията се доближават до икономически обосновани нива
Снимка: Getty Images

3093

Цените на енергията се доближават до икономически обосновано равнище. Това заяви руският президент Владимир Путин, като по думите му Русия продължава да изпълнява ангажиментите си като енергиен доставчик, предаде Reuters.

На форум в Москва Путин повдигна въпроса за недостига на енергия в Европа. „Сега, слава Богу, цените на енергията се доближават до икономически обосновано равнище. Но кой е виновен за това, което се случи?“, попита в същевременно той, като визираше рязкото поскъпване на енергоносителите след войната Украйна.

Путин обаче не навлезе в подробности за цените, допълва информационната агенция.

Руският президент говори на пленарната сесия на Втория евразийски икономически форум, на която присъстват още колегите му от Беларус, Казахстан и Киргизстан.

Днес „черното злато“ поскъпна, след като доставките на суров петрол и на гориво в САЩ намаляха, а предупреждението, отправено от саудитския министър на енергетиката принц Абдулазиз бин Салман бин Абдулазиз Ал Сауд „към спекулантите“, загатна за евентуални по-нататъшни съкращения на добива от ОПЕК+. Някои инвеститори възприеха изявлението на Ал Сауд като сигнал, че групата, която включва Организацията на страните износители на петрол и нейни съюзници, сред които и Русия, може да обмисли на среща на 4 юни допълнително намаляване на производството, посочва Reuters.

Същевременно, отбелязва агенцията, може думите на Путин за цените да са индикатор, че в непосредствен план групата няма да понижи производствените квоти.

По-рано този месец руският президент заяви, че намаляването на добива от ОПЕК+ цели да поддържа цените на определено равнище. Думите му влязоха в противоречие с уверенията на лидерите на други държави от групата, че не се стреми да управлява пазара по този начин.

На форума в Москва Путин повдигна и въпроса за мистериозните експлозии през септември 2022 г. на газопроводи по дъното на Балтийско море за доставка на руски природен газ. „Те взривиха „Северен поток 1“, не започнаха Северен поток 2“, каза той.

Без да предоставя доказателства, Русия многократно обвини Запада за взривовете, причинили сериозни щети на газопроводите. Следователи от Швеция и Дания, в чиито изключителни икономически зони станаха експлозиите, заявиха, че става дума за саботаж, без да посочват извършителя.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

"Газпром" със заявка за рекордни количества газ за следващата зима

Износът на "Газпром" се срина до най-ниското ниво от разпада на СССР

 Печалбите на Газпром намаляха с 41%

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички