Износът на "Газпром" за Европа достигна историческо постсъветско дъно


Износът на "Газпром" за Европа достигна историческо постсъветско дъно
Снимка: iStock

7117

Износът на природен газ към страните извън Общността на независимите държави (10 от 15-те бивши републики в състава на СССР) достигна най-ниското си ниво от разпада на СССР, информира на сайта на „Газпром“ дългогодишният ръководител на компанията Алексей Милер.

„Газпром“ е единствената руска компания, на която е позволено да изнася тръбен газ от Русия. Според прогнозата на ръководството ѝ износът на „Газпром“ през 2022 г. ще достигне едва 100,9 млрд. куб. метра природен газ. За сравнение, през 2021 г. той надхвърли 185 млрд. куб. метра газ, включително и този към Китай, в обем на малко над 10 млрд. куб. метра.

По думите на Милер в близко бъдеще капацитетът за износ на газ за Китай ще достигне 48 млрд. куб. метра годишно. Износът на "Газпром" се е сринал почти наполовина

През 2022 г. Русия удвоява износа на газ към Китай, но прогнозите са, че ще достигне до 20 млрд. куб. метра и няма да покрие срива на най-големия външен пазар на „Газпром“ – Европа. Заради войната в Украйна много европейски страни се отказаха от суровината и намериха заместител – втечнен газ от САЩ и други по-нетрадиционни за Европа източници. Същевременно и Москва поиска плащане за суровината в рубли, което отказа някои клиенти, включително и България, от покупката на руски газ.

За Русия намирането на алтернатива се оказа трудна задача предвид липсата на изградена инфраструктура – доскоро всички усилия бяха насочени към Европа, включително и новите проекти като „Северен поток 2“, който не влезе в експлоатация. През 2022 г. взрив разруши три от тръбите на проекта, което принуди и Германия след толкова години да погледне към втечнения газ. В страната вече заработи първият LNG терминал.

Добивът на газ също се свива значително – от 514 млрд. куб. метра през 2021 г. до едва 412 млрд. куб. метра през 2022 г. „Това количество ни е напълно достатъчно, за да изпълним своите ангажименти пред нашите потребители на вътрешния пазар и да осигурим износа“, посочва обаче Милер. Войната удари и Русия: Огромен срив за "Газпром"

Според предварителните прогнози на „Газпром“ през 2022 г. потреблението на газ в световен мащаб ще спадне с 65 млрд. куб. метра, най-вече заради Европа, посочи още Милер в обръщение към колегите си, посветено на края на 2022 г. Очакванията обаче са в следващите 20 години потреблението да нарасне с 20% най-вече заради търсенето в Китай.

В обръщението си Милер коментира, че „Газпром“ е внесъл в руския бюджет под форма на данъци и допълнителни такси, над 5 трлн. руски рубли (почти 70 млрд. долара).

Милер набляга и на плановете за 2023 г., като един от тях е построяването на газов хъб в Турция. Това е начин бъдат върнати европейските клиенти. „Газовият хъб ще позволи да бъде осигурена прозрачно и справедливо ценообразуване на пазара на природен газ“, заяви той. В газовия холдинг се надяват, че Европа ще е склонна да купува „турски микс“ – в страната освен руски газ влиза газ от Азербайджан и втечнен газ от терминалите в Средиземно море. Не е ясно обаче дали това ще бъде вариант за Европа. Европа ще получава руски газ главно през "Турски поток"

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Путин e готов да пусне газа за Европа, но по неговите правила

Путин предупреди: Европа я чака енергийна катастрофа

Европа е заплашена да остане без газ в най-лошия момент

Газпром: Палач или спасител на Европа от газовото бедствие?

Експерт: Един ден Русия ще се моли на Европа да купува газ от нея

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички