Добивът на "Газпром" се свива с 20%, а износът с близо 50%


Добивът на "Газпром" се свива с 20%, а износът с близо 50%
Снимка: Gazprom

3901

Руският държавен гигант "Газпром" е добил 344 млрд. куб. метра природен газ между януари и октомври, или с 18,6% по-малко на годишна база, според отчет на компанията, публикуван в профила ѝ в Telegram. Причината за намалението е свиването на търсенето. Войната удари и Русия: Огромен срив за "Газпром"

Още по-фрапиращи са данните за износа, като според статистиката той намалява с почти 43% до 91,2 млрд. куб. метра, макар компанията да твърди, че изпълнява всички потвърдени заявки. От април насам "Газпром" обаче спря доставките на газ за редица свои клиенти, включително и България. От "Булгаргаз" посочват, че изпълняват своите ангажименти по договора и изпращат всеки ден заявки, които се връщат с "потвърждаване на нулеви количества".

От публикацията на газовия гигант става ясно, че на руския пазар потреблението спада с 5,6%, или 11 млрд. куб. метра. В нея се посочва, че има ръст на износа на газ за Китай по тръбопровода "Силата на Сибир", но няма подробности за доставените обеми.

В "Газпром" отчитат още спад на търсенето на газ в световен мащаб, което се дължи на страните от ЕС и Великобритания. Данните на компанията сочат, че към края на септември световното потребление на газ се свива с 40 млрд. куб. метра. "Газпром" разкри кога ще пусне газа по "Северен поток 1"

"Газпром" ограничи подаването към някои от най-големите си пазари в Европа, а необичайно топлото време поддържа потреблението ниско и позволява на европейските държави да запълнят газовите си хранилища до почти 95%. Русия обаче спира газа към Европа и само пълните газови хранилища няма да са достатъчни, за да предпазят домакинствата през зимата по време на пиковото търсене. Според "Газпром" в някои държави вече са започнали да потребяват газа от газохранилищата. Европа има прекалено много газ. Идва ли краят на проблемите?

"Европа може да се сблъска с недостиг на около 800 млн. куб. метра газ на ден без руски доставки при голямо търсене", заяви главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер. "Газпром" заплаши Европа с шокираща цена на газа през зимата

Данните на Gas Infrastructure Europe към 31 октомври обаче не потвърждават тази информация.

Дневните потоци през Украйна са били средно 42 млн. куб. метра през октомври, докато преносът през "Турски поток" към Европа е бил средно около 29 млн. куб. метра на ден. Европа ще получава руски газ главно през "Турски поток"

Украинските газохранилища са пълни до малко под 1/3 от капацитета си. Страната има голям обем за съхранение на газ заради ролята ѝ на транзитен център на руския газ през миналите години – към 31 млрд. куб. метра. Страната се нуждае от 19 млрд. куб. метра, за да покрие зимното потребление. Украйна не купува директно газ от "Газпром" от 2015 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Путин e готов да пусне газа за Европа, но по неговите правила

Русия обвини Европа за спрения "Северен поток 1"

Путин предупреди: Европа я чака енергийна катастрофа

Европа е заплашена да остане без газ в най-лошия момент

Газпром: Палач или спасител на Европа от газовото бедствие?

Газпром ощети акционерите си с десетки милиарди и се срина жестоко

 

Експерт: Един ден Русия ще се моли на Европа да купува газ от нея

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички