Европа ще получава руски газ главно през "Турски поток"


Европа ще получава руски газ главно през "Турски поток"
Снимка: Getty Images

8175

Турция ще се превърне в газов хъб за Европа, която ще получава доставки на руски газ главно чрез тръбопровода "Турски поток". За това са се договорили турският президент Реджеп Ердоган и руският президент Владимир Путин. Русия се готви да спре и "Турски поток"?

"Турция ще бъде център и за природен газ. На последната ни среща се споразумяхме с Путин по този въпрос. Ще създадем тук център с турски газ, идващ от Русия", каза Ердоган на среща на неговата Партия на справедливостта и развитието в столицата Анкара.

"И със собствените си думи Путин обяви на света, че "Европа може да получава природния си газ от Турция", добави турският президент, цитиран от Daily Sabah.

Ердоган каза, че нарастват опасенията в западните страни, изправени пред енергийни кризи, а неговата страна няма такъв проблем. Турция иска от Москва да отложи плащанията за газа

Миналата седмица Ердоган имаше среща при закрити врата с Путин, който предложи изграждането на хъб за природен газ в Турция.

Руският лидер иска да се изнася повече газ през газопровода "Турски поток", минаващ под Черно море до Турция, смятайки страната за най-добрия маршрут за пренасочване на доставките на газ към Европейския съюз след сериозните повреди, които спряха доставките по газопровода "Северен поток". Три държави са главните заподозрени за взривовете по "Северен поток"

Руските и турските енергийни власти ще решат заедно кое е най-доброто място за потенциалния газоразпределителен център. По думите на Ердоган най-доброто място изглежда е регионът на Тракия (Одринска Тракия), граничещ с Гърция и България. Според руските агенции газовият център най-вероятно ще се намира в района на окръг Къркларели, където излиза разклонението на "Турски поток".

Газопроводът "Турски поток"

Пренасяйки природен газ от Русия до Турция и към Европа, "Турски поток" беше официално пуснат в експлоатация през януари 2020 г. На официалната церемония присъства и тогавашния български премиер Бойко Борисов. Газопроводът, който позволява на Москва да заобиколи Украйна като транзитен маршрут за Европа, пренася руски газ до Южна Европа през Черно море и Турция.

Има годишен капацитет от 31,5 млрд. куб. метра и се състои от две морски линии с дължина 930 километра и две отделни сухопътни линии с дължина 142 и 70 километра. Първата линия с капацитет от 15,75 млрд. куб. метра е предназначена за доставки за Турция. Втората линия пренася газ до няколко европейски страни, сред които Сърбия и Унгария. Какво ще е "Турски поток": Полза или проблем за България

Газопроводът продължава и през България. Българският участък, наричан "Балкански поток", е дълъг 474 км и струваше на страната ни близо 2,5 млрд. лева. Газопроводът беше открит официално на 1 януари 2021 г., но по него не се доставя газ за България. "Турски поток": Изгоден за Путин, вреден за България

"Балкански поток" беше финансиран с руски средства, дадени като кредит на държавната ни компания "Булгартрансгаз", тръбите бяха доставени от руския завод ТМК, а над 2000 строителни работници бяха командировани у нас от Русия и Беларус.

Страната ни очаква да си възстанови инвестицията от транзитните такси, които Русия плаща за пренос на газ по тръбата. Газпром ни плати авансово близо 700 млн. лева за "Балкански поток"

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

"Турски поток 2": Защо Борисов не отиде в Сърбия?

"Балкански поток" е с милиард по-евтин от "Южен поток", похвали се Борисов

Борисов откри "Балкански поток", обеща 2 газови магистрали

САЩ са против "Турски поток" през България

Петкова видя над 20 млрд. лева приход от "Балкански поток" за 40 години

Задача с две тръби: Интересът на "Газпром" или на България?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички