Путин: Руската икономика се представя по-добре от очакваното


Путин: Руската икономика се представя по-добре от очакваното
Снимка: Getty Images

3364

Руският президент Владимир Путин заяви късно във вторник, че руската икономика се представя по-добре от очакванията, след като премиерът Михаил Мишустин го е уведомил, че данните за ръста на БВП и инфлацията са изненадващо положителни, предава Reuters.

„Ръстът на БВП може да надхвърли 2% тази година, а инфлацията на потребителските цени може да не надхвърли 5% в годишни изражения“, е заявил Мишустин пред Путин на среща в Кремъл. МВФ очаква руската икономика да нарасне с 0,7% тази година.

„Резултатите ни, поне засега, да го кажем предпазливо, са по-добри от предишните очаквания, по-добри от прогнозите“, заяви Путин, цитиран от уебсайта на Кремъл.

Анкетирани от Reuters анализатори в края на юни очакваха ръст на БВП от 1,2% и инфлация от 5,7% през 2023 г.

Руската икономика се сви с 2,1% през 2022 г. и е подложена на натиск от пролетта на 2022 г., когато съюзници на Киев наложиха широки санкции срещу Москва заради войната в Украйна.

Руските технократи помагат за частичното компенсиране на удара, като преустройват икономиката и я тласкат напред с щедри разходи. По-рано финансовото министерство обяви, че публичните разходи са с 26,5% по-високи на годишна база през първите 5 месеца на годината.

Във вторник Мишустин е уверил Путин, че при липса на форсмажорни обстоятелства икономиката ще се представи добре тази година. „Икономиката на страната продължава уверено да се възстановява въпреки санкциите, въпреки всички препятствия, наложени на нашата страна“, е заявил Мишустин.

Но последиците от санкциите са болезнени – западните финансови пазари и много от износните пазари за руските компании и за суровини са затворени.

Важните петролни и газови приходи между януари и май 2023 г. са се свили почти наполовина спрямо същия период на 2022 г. заради по-ниските цени на петрола сорт "Уралс" и по-ниските обеми на изнасяния природен газ.

Финансовият министър Антон Силуанов многократно заяви, че бюджетният дефицит на Русия тази година ще е не повече от 2% от БВП, въпреки че повечето анализатори не са съгласни. МВФ е сред тези, които очакват Русия да регистрира много по-голям бюджетен дефицит тази година.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Какво смята Владимир Путин за цените на енергията?

Нова фаза в икономическата война на Русия със Запада

Рублата регистрира най-големия си спад от повече от година

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички